Mijn pensioenoverzicht

Hoe weet je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd? En waar je ongeveer op kunt rekenen als je de AOW-leeftijd hebt bereikt? Die informatie vind je onder andere op mijnpensioenoverzicht.nl.

Pensioenoverzicht

Overzicht over je pensioen

Veel mensen hebben geen idee hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd, wat ze nu nog opbouwen en of ze een pensioengat hebben. Goed nieuws: het overzicht van je pensioensituatie kun je dankzij mijnpensioenoverzicht.nl vrij eenvoudig krijgen.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je alle pensioenuitvoerders waar je pensioen hebt opgebouwd en je AOW. Je krijgt antwoord op deze vragen:

  • Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
  • Wat is mijn te bereiken pensioen?
  • Op welke leeftijd krijg ik pensioen?
  • Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
  • Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?
  • Hoeveel AOW en pensioen ontvang ik al?
Goed om te weten: Je kunt op de site niet het pensioenvermogen vinden dat je zelf eventueel met eigen middelen hebt opgebouwd.

Zo log je in op je pensioenoverzicht

Inloggen
  1. Je logt in met je DigiD.
  2. Vul in of je een partner hebt en eventueel wat je netto inkomen is.
  3. In je overzicht zie je de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staan. Dat is je AOW. Je ziet ook vanaf welke leeftijd je op z’n vroegst AOW zult krijgen.
  4. Verder zie je je werkgeverspensioen. Heb je bij verschillende werkgevers pensioen opgebouwd, dan zie je alle pensioenuitvoerders onder elkaar.
  5. In de volgende stap zie je wat je kunt verwachten aan inkomsten vanaf je AOW-leeftijd.
  6. Hierna kun je bekijken wat er gebeurt als je situatie verandert.
Belangrijk om te weten: ook mijnpensioenoverzicht.nl kan niet in de toekomst kijken. Het bedrag dat je ziet, kan door verschillende oorzaken anders uitpakken. Bijvoorbeeld omdat je situatie verandert.
Let op: het pensioenstelsel verandert
Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’, verandert er sinds 1 juli 2023 geleidelijk veel aan jouw pensioen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet, en wat dit voor jou betekent.

Check of je overzicht klopt

Check altijd goed of je pensioenoverzicht klopt op mijnpensioenoverzicht.nl. Het kan zijn dat er gegevens niet bijstaan of dat de hoogte van je pensioen niet juist is. Neem dan contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar.

Mis je een pensioenuitvoerder in je lijst? Misschien heb je een keer een pensioen laten overzetten naar een andere pensioenuitvoerder. Die eerdere uitvoerder staat dan soms niet in het overzicht.

Het kan ook zijn dat de lijst om een andere reden niet volledig is. Neem in dat geval contact op met de uitvoerders die je mist. Bestaan deze niet meer? Dan kun je bij de Nederlandse Bank (DNB) terecht. DNB heeft een overzicht van pensioenfondsen die niet meer bestaan. Met de nieuwe naam van de organisatie die het pensioen heeft overgenomen. Je kunt ook contact zoeken met je voormalig werkgever.

UPO

Je krijgt als werknemer, zolang je pensioen opbouwt, ook elk jaar het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) toegestuurd. In dat pensioenoverzicht vind je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Als je geen pensioen meer opbouwt, maar wel hebt opgebouwd, moet je in ieder geval elke 5 jaar een UPO moeten ontvangen van de pensioenuitvoerder.

Een UPO geeft een completer overzicht van de opgebouwde pensioenen dan mijnpensioenoverzicht.nl. Er staat bijvoorbeeld ook in of het pensioen waardevast is (indexeringen), soms ook of een scheiding is verwerkt, waar het pensioenreglement gevonden kan worden, etc. Ook staat erin hoeveel je eventuele partner en kinderen ontvangen als je overlijdt (partnerpensioen en wezenpensioen) en of eventueel je arbeidsongeschiktheidspensioen.

Let op: Soms kloppen de bedragen in het UPO of de gegevens op mijnpensioenoverzicht.nl niet. Het pensioenreglement is dan bepalend voor de rechten. Aan een UPO kun je in principe geen rechten ontlenen.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst aangepast: 2 januari 2024