Het regeerakkoord op 5 post-its

Het regeerakkoord betekent iets voor je portemonnee. Daarom leggen we de veranderingen waar je wat van gaat merken aan je uit. In heldere taal. Op 5 post-its. Want je financiën makkelijker maken, dat is een van onze beloften.

Kun je de post-its niet goed lezen? Lees dan hier de tekstjes.

Kindertoeslagen

De kinderbijslag gaat omhoog. Net als het kindgebonden budget en de toeslag voor kinderopvang. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van hoeveel kinderen je hebt. En de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen. De precieze bedragen zijn nog niet bekend. Houd rijksoverheid.nl in de gaten.

Btw

Grote kans dat boodschappen duurder worden. Net als de kapper en pretparken. Dat komt omdat het lage btw-tarief van 6% naar 9% gaat. Hieronder vallen onder andere voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Bijvoorbeeld brood, fruit en tandpasta. Een lijst van alle producten en diensten vind je op belastingdienst.nl.

Hypotheekrenteaftrek

Als je een hypotheek hebt, kun je de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit blijft, maar de hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd vanaf 2020. Omdat je een hypotheek voor meerdere jaren aangaat, kun je dit merken in je portemonnee.

Hypotheek

Als je een huis koopt in 2018 moet je meer eigen geld meebrengen dan in 2017. Bijkomende kosten kun je namelijk helemaal niet meer ‘in je hypotheek’ stoppen. Denk aan notariskosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten 6% van de koopprijs.

Energie

Je energierekening gaat waarschijnlijk omhoog. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een huishouden tussen 2017 en 2019 per jaar namelijk zo’n € 200 meer gaat betalen aan belastingen voor gas.

Alle ins & outs van het regeerakkoord?

Wil je alle ins en outs weten van het regeerakkoord? En op de hoogte blijven van de plannen van ons nieuwe kabinet? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

Regeerakkoord: alles helder?

Regeerakkoord: alles helder?

We maken je financiën graag begrijpelijker. Dat is 1 van onze beloften.
Wat vind jij? Praat mee!

Wat vind jij? Praat mee!

Wat vind jij van de nieuwe plannen en wat ze voor je portemonnee betekenen? Praat erover mee op de SNS Community.

Terug naar boven