Wat is pensioen? De 3 pijlers

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt als je je pensioenleeftijd hebt bereikt. Dat geld kan bestaan uit 3 delen, die we ook wel pijlers noemen.
Wat is pensioen?

Je pensioeninkomen

Je pensioeninkomen kan dus bestaan uit 3 delen, ook wel pijlers genoemd:

  1. Je AOW.
  2. Je werknemerspensioen.
  3. Eigen geld of eigen verzekeringen om je AOW + je werknemerspensioen mee aan te vullen.

Pensioenleeftijd en AOW-leeftijd

Je pensioenleeftijd kan anders zijn dan je AOW-leeftijd. Je kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen dan je de AOW-leeftijd bereikt, als je genoeg vermogen hebt opgebouwd en eerder kunt stoppen met werken. Of andersom: je pensioenleeftijd ligt ná je AOW-leeftijd als je langer blijft doorwerken.

1. AOW

AOW krijg je hoe dan ook uitgekeerd vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Wat jouw AOW-leeftijd is, is wettelijk vastgelegd. Dat was heel lang 65 jaar, maar de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog.

Lees meer over de AOW en de AOW-leeftijd

2. Je werknemerspensioen

Werknemerspensioen bouw je op als je meedoet aan een pensioenregeling via je werk. Je werkgever betaalt hiervoor een premie aan de pensioenuitvoerder. Zelf betaal je meestal ook mee aan de opbouw van je pensioen.

Je werkgever kan kiezen voor 3 verschillende soorten pensioenregelingen: de uitkeringsovereenkomst, de premieovereenkomst en de kapitaalovereenkomst. Bekijk welk soort pensioen jij opbouwt. Partner- en wezenpensioen is vaak onderdeel van je werknemerspensioen.

3. Aanvulling op je pensioen

De derde pijler is de aanvulling op je pensioen die je zelf bij elkaar spaart. Wil je meer zekerheid over het bedrag dat je na je pensioenleeftijd of je AOW-leeftijd ontvangt uit pijler 1 en 2? Of weet je al zeker dat je niet genoeg opbouwt en een pensioengat hebt? Dan kun je kijken of je je pensioen kunt aanvullen. Bijvoorbeeld door banksparen of lijfrente.

Je pensioen aanvullen: 5 mogelijkheden

Verandert er iets in je situatie?

Gebeurt er iets in je leven, dat kan dat gevolgen hebben voor je pensioen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan krijgt, een tijdje zonder werk zit of als je gaat scheiden.

Lees meer over Je pensioen en een nieuwe situatie

Nog lang niet met pensioen?

Ben je nog lang niet met je pensioen? Dan kun je toch nu al in actie komen. Sterker nog, waarschijnlijk is dat heel verstandig.

Lees dan: Hé millennial, hoe zit het met jouw pensioen?

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 19 oktober 2022