AOW en pensioen

Als je in Nederland woont of werkt, bouw je meestal automatisch AOW op. Lees hier wat AOW is, op hoeveel AOW je recht hebt, en wanneer je de AOW-leeftijd bereikt.
AOW en pensioen

Wat is AOW?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze wet regelt het basispensioen van de overheid. Je krijgt AOW wanneer je de AOW-leeftijd bereikt en hiervoor verzekerd bent geweest. De uitkering krijg je van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je AOW-uitkering kan 1 van de 3 delen van je totale pensioen zijn, naast het pensioen via je werkgever en het deel dat je zelf opbouwt.

Check de actualiteit
Let op: er zijn op dit moment veel ontwikkelingen op het gebied van pensioen. Bekijk de site van de SVB voor actuele informatie.

Wanneer krijg je AOW?

hoeveel AOW krijg ik?

Je krijgt AOW vanaf de dag dat je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt. Wanneer je die leeftijd bereikt, hangt af van je geboortedatum.

AOW-leeftijd in stappen omhoog

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog.

2022 66 jaar en 7 maanden
2023 66 jaar en 10 maanden
2024 t/m 2027 67 jaar
2028 t/m 2029 67 jaar en 3 maanden

Vanaf 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Ben je geboren na 31 december 1957? Dan is de AOW-leeftijd minimaal 67 jaar. Ieder jaar kun je checken of je AOW-leeftijd is veranderd. Je exacte AOW-leeftijd weet je 5 jaar van tevoren. Inmiddels is bekend dat de AOW-leeftijd in 2024 tot en met 2027 67 jaar is.
Bekijk wat je AOW-leeftijd nu is (op svb.nl)

Lang zullen we leven

We leven met z’n allen steeds langer en dus zijn we ook een langere tijd met pensioen. Vroeger had je gemiddeld nog 14 jaar te leven als je op je 65e met pensioen ging. Nu is dat al snel 20 jaar. Daarom wordt de AOW-leeftijd in stappen verhoogd.

Hoeveel AOW krijg je?

De hoogte van je AOW-uitkering hangt af van:

  • het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW én
  • of je alleen woont of met iemand samen

Om je een idee te geven:

  • Heb je een partner (met wie je getrouwd bent of met wie je samenwoont) en hebben jullie allebei de AOW-leeftijd bereikt? Dan is de bruto AOW-uitkering per persoon € 1047,60 per maand (januari 2024, bij 100% opbouw).
  • Ben je alleenstaand, dan krijg je bruto € 1541,53 per maand (januari 2024, bij 100 % opbouw).

Bekijk de hoogte van jouw AOW (op svb.nl)

Je werknemerspensioen en de AOW

Heb je pensioen bij je werkgever(s) opgebouwd? Dan heeft dat geen invloed op je AOW-uitkering. Als je werkgeverspensioen hebt opgebouwd, kun je dat bedrag dus optellen bij je AOW.

Belasting over je AOW

Je AOW-uitkering en werknemerspensioen tellen als inkomen. Daar moet je belasting over betalen. Op de site van de Belastingdienst kun je zien hoeveel. Meer over Belasting en pensioen en/of de AOW

AOW en pensioen samen niet genoeg?

De kans is er dat je meer geld nodig hebt (of te besteden wilt hebben) dan je uit je AOW en je werknemerspensioen ontvangt. Zelfs werknemers die hun hele werkende leven pensioen opbouwen, hebben vaak nog een aanvulling nodig om te kunnen blijven leven zoals ze gewend zijn. We spreken dan ook wel over een pensioengat. Om het pensioengat te dichten of kleiner te maken, kun je extra vermogen opbouwen voor je pensioen.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst aangepast: 1 november 2023