Verborgen gebreken grootste angst bij kopen eerste huis

Persberichten
23-03-2015
Een goed gevoel geeft voor bijna de helft van de starters op de huizenmarkt de doorslag bij de aankoop van hun eerste huis. Maar ze varen niet alleen op hun gevoel. Ruim de helft vraagt zijn ouders om advies. Want ze zijn bang om blunders te maken.

Valkuilen

De grootste vrees is dat huis verborgen gebreken heeft (67%). En bijna de helft van de starters is bang voor luidruchtige buren. De financiën en af te sluiten hypotheek leidt bij 40% van de starters tot zorgen. Dit blijkt uit onderzoek dat SNS in maart 2015 liet uitvoeren onder ruim 500 starters op de woningmarkt.

SNS vroeg starters wat ze vooral niet willen bij het kopen van hun huis. Met stip op 1: een verborgen gebrek.

In welke valkuilen willen starters absoluut niet trappen?
1. verborgen gebreken (67%)
2. geluidsoverlast van de buren (47%)
3. dat ik een hypotheek afsluit die later niet goed blijkt te passen (40%)
4. een gehorig huis (37%)
5. dat ik teveel betaal voor m’n huis onder druk van de makelaar (36%)

SNS Valkuilen bij het kopen van een huis

Eerst rekenen, dan dromen

Patrick Kuijsters, directeur SNS: ‘Ik begrijp goed dat het kopen van een eerste huis spannend is. Want je wil vooral geen fouten maken of voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zo is 40% van de starters bang een hypotheek af te sluiten die niet goed past. Helemaal met alle veranderingen in het overheidsbeleid en de regelgeving. In de zoektocht naar je eerste huis houd je je misschien liever niet bezig met het financiële plaatje. Dat is misschien wat minder leuk dan de inrichting van je huis, maar als je alles goed regelt, geeft dat wel rust. Eerst rekenen en dan dromen. Dan kun je nu en later lekker wonen.'

Droomhuis van starters: vrijstaand met een tuin aan de rand van de stad

SNS vroeg starters ook hoe hun ideale huis eruitziet. Ze willen het liefst een vrijstaand huis in landelijke bouwstijl in een woonwijk aan de rand van de stad. Een huis met een zwart puntdak (52%) en een tuin is veruit favoriet. Die tuin is een must voor maar liefst 75% van de Nederlandse starters. De koloniale interieurstijl is definitief uit de gratie bij de starters. Zij willen vooral een moderne (39%) of romantische (20%) inrichting.

Nieuwe koers SNS

Vorig jaar september wijzigde SNS haar koers. Bankieren kan volgens de bank echt anders, veel normaal. SNS vertaalt geleerde lessen van de afgelopen jaren in een duidelijke visie op de toekomst en een heldere focus op haar kernactiviteiten: eenvoudige betaal-, spaar- en hypotheekproducten met een duidelijk voordeel voor haar klanten. Zo is het bij de bank mogelijk om drie dagen per maand kosteloos rood te staan en krijg je rente op de betaalrekening. Bart Combee, directeur van de Consumentenbond, noemt de nieuwe koers van SNS in een recente column in de Telegraaf “niet ‘normaal’, maar een goede koers.”

Het volledige onderzoek is hier te vinden: http://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/droomhuis.html