Nederlanders goed op de hoogte van Uitbetaaldag

Persberichten
18-05-2015

Een op de vijf Nederlanders ‘viert’ het binnenkomen van het loon

‘Uitbetaaldag’ is de dag dat veel Nederlanders het maandelijkse loon krijgen gestort. Bijna driekwart weet precies op welke dag het salaris wordt uitbetaald: voor de meesten van ons is dat op de 23e van de maand. Mannen (77%) zijn hier nog nét iets beter van op de hoogte dan vrouwen (71%). Ook checken we ons saldo op Uitbetaaldag maar liefst 3 keer. Dat is 3x zoveel als op een normale dag. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS.

Extra volle boodschappenkar als extraatje

Op de dag dat het inkomen binnen is, zijn Nederlanders niet van de grote uitspattingen. Toch laat meer dan de helft deze dag niet zomaar voorbij gaan. Zij kopen iets leuks. Deze extraatjes zijn het meest populair:

  • Iets extra lekkers in de winkelwagen van de supermarkt (47%)
  • Een cadeautje voor partner of kinderen (45%)
  • Een cadeautje voor zichzelf (32%)
  • Uit eten gaan (30%)

Vrijdag 22 mei is het Uitbetaaldag

Uitbetaaldag valt deze maand op vrijdag 22 mei. Net voor het Pinksterweekend. Die dag krijgt een groot deel van Nederland het inkomen weer binnen. Nederlanders zijn in hun hoofd wel volop bezig met Uitbetaaldag, maar vieren deze dag (nog) niet massaal. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlanders het binnenkomen van het loon viert. Toch doet het wat met ons.

Victor Lamme, hersenonderzoeker en hoogleraar neuromarketing aan de UvA geeft aan: "Wanneer we ons salaris krijgen worden de beloningscircuits in onze hersenen geactiveerd en voelen we ons blij door het vrijkomen van de stof dopamine. We worden letterlijk beloond voor de arbeid die we eerder hebben verricht. Toch is het verklaarbaar dat we bij het ontvangen van de salaris niet uitgebreid op de banken staan. Salaris verwachten we en daarom komt er veel minder dopamine vrij dan bij een onverwachte gebeurtenis. Daarom pakken mensen hun cadeaus ook in: het is leuker als je niet weet wat je krijgt. Ook is het krijgen van het salaris in onze cultuur een abstract begrip geworden omdat het geen fysieke gebeurtenis is, zoals vroeger, toen je nog een loonzakje kreeg".