Maak van je kind spelenderwijs een mini-ondernemer

Persberichten
24-04-2019
Koningsdag is met al zijn vrijmarkten het uitgelezen moment voor ondernemers in de dop om hun verkoopskills te oefenen en een lekker zakcentje te verdienen. En hoewel veel ouders er niet meteen aan zullen denken, is het tevens een mooie gelegenheid om hun kind spelenderwijs bewust te maken van geld en de waarde hiervan. Want hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk geld verdient? Goed kunnen onderhandelen is hiervoor belangrijk, maar lang niet alle ouders oefenen dit met hun kind, blijkt uit onderzoek van Team Vier in opdracht van SNS onder ruim 500 ouders. Slechts één op de vijf (20%) bereidt hun kind voor op een goede onderhandeling tijdens de vrijmarkt. “Zonde, want van tevoren oefenen met onderhandelen geeft zelfvertrouwen, leert hen de waarde van geld en zorgt voor de grootste winst.”

Kind van A tot Z betrekken

Kinderen staan meestal samen met hun ouders op de vrijmarkt (78%). “Het is belangrijk om je kind bij de hele voorbereiding te betrekken: van het bepalen van de prijzen tot waar het verdiende geld uiteindelijk aan wordt uitgegeven. Op deze manier leren zij zelf keuzes maken”, aldus Annelou van Noort, expert op het gebied van kinderen en geld. “Het uitzoeken van de te verkopen spullen is bijvoorbeeld een goed moment om een kind het verschil tussen de emotionele waarde en marktwaarde van spullen bij te brengen. Zo lijkt een oude Barbie-pop klaar om verkocht te worden, maar is het kind daar emotioneel nog niet aan toe.” 71 procent van de ouders bepaalt dan ook samen met hun kind wat er verkocht gaat worden. Dit is veelal oud speelgoed (93%), oude boeken (66%) en/of oude kleding en schoenen (58%). Ook worden de prijzen van de artikelen samen bepaald (65%). Maar één essentieel onderdeel wordt in de voorbereiding door veel ouders vergeten...

80% ouders laten kansen liggen om kind te leren hoe een zakcentje te verdienen op vrijmarkt

Oefenen met onderhandelen cruciaal voor zelfvertrouwen

Op de vrijmarkt leert een kind de basisprincipes van onderhandelen kennen en hier spelenderwijs mee omgaan. Een goede voorbereiding hierop is fijn voor kinderen, want voor het eerst onderhandelen kan spannend zijn. Maar vier van de vijf (80%) ouders blijkt dit niet te doen terwijl van tevoren oefenen met onderhandelen het kind zelfvertrouwen geeft en ervoor zorgt dat hij of zij sterk in z’n schoenen staat tijdens het verkoopproces.

Financiële opvoeding staat vaak niet op het prioriteitenlijstje van ouders qua opvoeding. Ze geloven dat het allemaal wel goed komt”, aldus van Noort. “Maar van tevoren oefenen geeft juist zelfvertrouwen en zorgt voor de grootste winst. Oefen het onderhandelen bijvoorbeeld met een rollenspel of een ‘wat als’-situatie. ‘Wat als iemand heel weinig geld biedt, moet je dan in onderhandeling gaan?’ Laat kinderen vooral zelf bedenken hoe ze dit gaan aanpakken. Bij welk artikel zakken ze in prijs, bij welk artikel niet. Zo leren ze de waarde van geld. Dit levert interessante gesprekken op met je kind en daarnaast heb je er ook veel lol en plezier mee. En, je maakt van je kind een echte mini-ondernemer.”

Vragen over dit bericht? Neem contact op met Sijmen Veenstra, 06-30906119.