Eén op de drie Nederlanders heeft pech met splinternieuwe aankopen

Persberichten
13-05-2016
Vrijdag de dertiende wordt door veel Nederlanders als ongeluksdag beschouwd. Toch gebeurt pech het hele jaar door. Ruim 32% van Nederland heeft wel eens meegemaakt dat een nieuwe aankoop binnen een maand na aanschaf verloren, gestolen of beschadigd was. Dit blijk uit het Grote Pech Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van SNS.

Mannen en gezinnen de grootste pechvogels

Mannen hebben vaker pech dan vrouwen: ruim 35% heeft ervaren dat een nieuw product binnen 30 dagen kapot ging, verloren of gestolen werd. Vrouwen hebben iets minder pech: 30% heeft pech met een nieuwe aankoop. Huishoudens met kleine kinderen zijn kampioen pechvogels. Bij ruim 4 op de 10 gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar gaat het wel eens mis met een net nieuw product.

Meest voorkomende pech

De meest voorkomende pech zijn dingen die kapot gaan. Dit komt vier keer vaker voor dan verlies of diefstal van een aankoop. Na schade volgt diefstal. Met name de fiets is een geliefd item. Bij bijna 6% van de ondervraagden was de tweewieler binnen een maand na aanschaf foetsie. Verlies komt het minst voor. Als we iets verliezen, dan gaat het vaak om sieraden.

Top vijf spullen die binnen een maand beschadigd zijn:

  1. ICT apparatuur (43,5%)
  2. Kleding (42,4%)
  3. Huis en inrichting (34,9%)
  4. Sieraden (18,8%)
  5. Fiets (12,6%)

Emoties

Bij schade, verlies of diefstal van een net nieuwe aankoop komen er ook bij de nuchtere Nederlanders allerlei emoties naar boven. Diefstal roept de meeste emoties op: balen, verdriet, ongeloof, maar ‘boosheid’ voert duidelijk de boventoon.

Aankopen verzekerd

Hoe je betaalt maakt nogal een verschil. Aankopen die met de pinpas worden gedaan zijn, in tegenstelling tot de creditcard, bij de meeste banken niet verzekerd tegen schade, diefstal of verlies. Uit het onderzoek van SNS blijkt dat minder dan 8% van de ondervraagden zijn aankopen doet met de creditcard. En het leeuwendeel de pinpas gebruikt. Sinds 1 april biedt SNS bij SNS Betalen daarom als eerste bank bij aankopen op de pinpas standaard een aankoopverzekering, zodat veel van deze pech voortaan wel verzekerd is.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is in april 2016 uitgevoerd door Panelwizard onder ruim 1700 Nederlanders. De uitgebreide onderzoeksresultaten staan op https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/grote-pech-onderzoek.html