SNS geeft Radar update over vergoeding vervroegde aflossing hypotheek

Nieuwsberichten
08-01-2018

Op 8 januari 2018 besteedde Radar aandacht aan de nieuwe regels die sinds 14 juli 2016 gelden voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Houden hypotheekverstrekkers zich aan de afspraken? Passen zij de nieuwe regels op de juiste manier toe en hebben zij klanten die hier recht op hadden, terugbetaald? Radar vroeg het aan ruim 30 hypotheekverstrekkers. Waaronder ons.

We vinden het belangrijk dat er een standaard aanpak is voor de berekening van de vergoeding voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Zo krijgen huizenbezitters meer duidelijkheid over hoe de vergoeding tot stand komt. Daarom hebben we ons beleid hierop aangepast.

Wat hebben we precies gedaan?

Vanaf 13 april 2017 hebben we onze vergoedingsregeling aangepast aan de AFM-leidraad. Alle vergoedingen die wij tussen 14 juli 2016 en 13 april 2017 in rekening hebben gebracht zijn opnieuw berekend. Klanten die in die periode een vergoeding hiervoor hebben betaald, kregen in 2017 een brief met de nieuwe berekening. Was de vergoeding volgens de nieuwe berekening lager? Dan hebben we het verschil meteen terugbetaald. Zij hebben dit allemaal voor eind 2017 gekregen.

Over de AFM-leidraad

Mensen die hun hypotheek vervroegd willen aflossen, betalen daarvoor soms een vergoeding. Die vergoeding mag volgens de wet niet hoger zijn dan het financiële nadeel voor de aanbieder door de vervroegde aflossing. De AFM stelde een leidraad op met 4 uitgangspunten om te laten zien hoe deze vergoeding berekend moet worden.

Wat gebeurt er met de vergoeding bij andere rentevormen?

De 4 uitgangspunten van de AFM-leidraad zijn opgesteld voor rentevaste hypotheekproducten. SNS heeft ook andere rentevormen zoals Stabielrente, Ideaalrente, Middelrente, Rentedemper en Plafondrente. Voor deze producten geldt ook dat bij het vervroegd aflossen van de hypotheek na 14 juli 2016 niet meer dan het financiële nadeel als vergoeding in rekening mag worden gebracht. SNS heeft besloten om de berekening van de vergoeding voor de andere rentevormen daarom ook aan te passen. Dit geldt ook voor klanten die een vergoeding hebben betaald vanwege de Budgetoptie “boete bij verkoop”. Dit hebben we gedaan op 8 november 2017. Alle vergoedingen van deze andere rentevormen die vanaf 14 juli 2016 tot 8 november 2017 in rekening zijn gebracht, zijn we opnieuw aan het berekenen. In de loop van 2018 hebben we dit afgerond. Klanten hoeven niets te doen. Alle klanten met niet rentevaste producten ontvangen een brief met een herberekening. Ook in dit geval betaalt SNS het verschil terug wanneer blijkt dat de vergoeding volgens de nieuwe berekening lager is.

Achtergrondinformatie

8 januari 2018 - Onze reacties op de vragen van Radar