SNS: 'Ouders vinden dat kinderen te weinig idee hebben van geld'

Onderzoek
08-04-2021

Ruim de helft van de ouders met kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar vindt dat hun kind nog te weinig idee heeft van geld. Om het besef van geld te bevorderen geeft 52 procent van de ondervraagde ouders hun kinderen (deels) contant zakgeld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder meer dan 1.000 ouders met kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar.

Het is belangrijk om kinderen al vroeg financieel op te voeden, vinden acht op de tien ouders. Toch denkt ruim de helft van de ondervraagde ouders dat hun kind nog te weinig idee heeft van geld (51 procent). In dit digitale tijdperk van contactloos betalen, internetbankieren en online winkelen is geld immers minder tastbaar. 37 procent van de ouders die hun kind (deels) digitaal zakgeld geven, denkt dat hun kind minder besef heeft van geld omdat deze het (deels) digitaal ontvangt.

Contant én digitaal zakgeld

Ruim twee derde van de ouders met kinderen van 6 tot en met 10 jaar geven hun kind zakgeld. 94 procent van de kinderen heeft een eigen spaarpot met contant geld en een derde van de kinderen beheert volgens hun ouders zelfs zijn of haar eigen geld. Van de ouders die hun kind zakgeld geven, kiest 49 procent ervoor hun kind alleen contant zakgeld te geven. Daartegenover geeft 33 procent van de zakgeld verstrekkende ouders zowel digitaal als contant zakgeld aan hun kind en maar 19 procent geeft enkel digitaal zakgeld.

Financiële educatie als prioriteit

SNS gelooft dat financiële educatie vanaf een jonge leeftijd een positieve uitwerking heeft op de financiële zelfstandigheid van kinderen later. Hierbij geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. In april 2021 introduceerde SNS Monnie, een paars nijlpaardje gekoppeld aan de speciale Monnie-app en een SNS betaalrekening. Met behulp van Monnie wordt er spelenderwijs een brug geslagen tussen contant en digitaal geld. SNS maakt hiermee digitaal geld tastbaar voor kinderen op een concrete en eigentijdse manier.

Over het onderzoek

SNS heeft dit onderzoek uitgezet onder ruim 1000 Nederlanders met kinderen van zes tot en met tien jaar oud, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd en opleidingsniveau, om meer inzicht te krijgen hoe de stand van zaken is omtrent de financiële opvoeding van Nederlandse kinderen.