Vragen aan je hypotheekadviseur: dit wil je zeker weten

Tijdens een gesprek voor een hypotheek komt er veel op je af. Vaak bedenk je je dan achteraf pas dat je dingen bent vergeten te vragen. Gebruik onze checklist, zodat je tijdens je gesprek dat je de belangrijkste informatie krijgt.

Vragen om te stellen tijdens je gesprek

Je kunt de checklist ook printen. Dan kun je 'm meteen gebruiken om aantekeningen te maken.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoeveel kan ik lenen?

Dit is de belangrijkste vraag van je hypotheekgesprek. Je hebt waarschijnlijk online al een paar berekeningen gedaan. Tijdens het gesprek vraagt de hypotheekadviseur je om aanvullende informatie en maakt daarmee een preciezere berekening. Het kan zijn dat je maximale hypotheek dan hoger of lager uitvalt.

Welke hypotheekvorm past het best?

Er zijn heel veel soorten hypotheken. Bij de ene hypotheekvorm los je maandelijks meer af dan bij de andere. Hoeveel je aflost bepaalt samen met de hypotheekrente je maandlasten. Zorg dus dat je een goed overzicht krijgt van de verschillende hypotheken. Dan kun je een goede keuze maken.

Kom ik in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie?

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie biedt jou en je bank meer zekerheid. Daardoor kan het ook zijn dat je minder rente betaalt. Het is dus de moeite waard om samen met de hypotheekadviseur te kijken of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.

Hoe gaat het na dit gesprek verder?

Het is goed om te weten wat je nog moet doen voordat je je huis kunt kopen. Vraag je hypotheekadviseur dus om je te vertellen hoe het afsluiten van een hypotheek in zijn werk gaat. Hoe je in 8 stappen naar een (nieuwe) hypotheek komt hebben we alvast voor je in een schema gezet.

Wat kost het hypotheekadvies?

Het oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend, maar een hypotheekadvies mag niet gratis zijn. Vraag in het eerste gesprek meteen naar de advies- en bemiddelingskosten.

Hoeveel eigen geld moet ik meenemen?

In 2024 kun je 100% van je koopsom lenen. De kosten van het kopen van een bestaand huis, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, advieskosten en misschien de kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie, zijn ongeveer 6% van de koopsom. Dat betekent dat je die kosten met eigen geld moet betalen. Vraag je hypotheekadviseur om uit te rekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt.


Kan ik een bouwdepot krijgen of lenen voor meerwerkkosten?

Koop je een nieuwbouwhuis 'casco', dus zonder keuken en badkamer, dan heb je extra geld nodig om je huis af te maken. Ook als je aan een bestaand huis wilt verbouwen zijn er misschien mogelijkheden om daar geld voor te lenen. Het is vaak niet zo dat iedere euro die je in je huis steekt je huis ook een euro meer waard maakt. Bespreek je plannen met je hypotheekadviseur en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Als je geen huis koopt maar je hypotheek wilt oversluiten:

Waar moet ik op letten bij oversluiten?

Als je een gesprek hebt omdat je je hypotheek wilt oversluiten (waarbij je van hypotheekaanbieder wisselt) of omdat je een nieuwe hypotheek wilt (waarbij je bij dezelfde aanbieder blijft), is het belangrijk om te weten wat de voorwaarden en de kosten zijn. De kosten van het 'inruilen' van je hypotheek kunnen hoog zijn. Je hypotheekadviseur kan uitrekenen wat oversluiten of herfinancieren je oplevert.

Vragen om te stellen tijdens je adviesgesprek

Checklist adviesgesprek (pdf)

Heeft het zin om meer eigen geld te gebruiken?

Als je spaargeld hebt, kan het interessant zijn om een deel van je huis met eigen geld te betalen en dus minder te lenen. Dit hangt onder andere af van de spaarrente en de hypotheekrente.

Wat worden mijn maandlasten?

De maandlasten zijn wat je uiteindelijk echt betaalt voor je hypotheek. Het is dus belangrijk om daar een goed beeld van te hebben. Bij sommige hypotheken kunnen je netto maandlasten met de jaren toenemen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is goed om te weten. Je hypotheekadviseur kan je dat in een grafiek of tabel duidelijk laten zien. 

Moet ik wel het maximum lenen?

Het is slim om je af te vragen of je wel het hoogst mogelijke bedrag wilt lenen. Je maandlasten kunnen flink hoger worden dan je gewend bent en dat merk je in je dagelijks leven.

Kan ik de hypotheek tussentijds verhogen?

Ben je van plan om in de toekomst verbeteringen aan te brengen aan je huis, dan wil je misschien tussentijds je hypotheek verhogen. Je hypotheekadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Hoe gaat het verder met de hypotheekrenteaftrek?

Je hypotheekadviseur kent de laatste stand van zaken op het gebied van de hypotheekrenteaftrek en hij kan je vertellen wat dat voor jouw hypotheek betekent.

Wat gebeurt er…

  • bij overlijden van mij of mijn partner?
  • bij arbeidsongeschiktheid?
  • als ik mijn baan verlies?
  • als we gaan scheiden?
  • als we kinderen krijgen?
  • als ik van baan wissel?
  • als ik minder ga werken?
  • als ik met pensioen ga?

Kan ik versneld aflossen zonder kosten?

Als je extra wilt aflossen krijg je met regels te maken die per bank verschillen. Het is dus goed om van tevoren te weten hoe dat zit bij je nieuwe hypotheek.

Welke kosten moet ik verder nog betalen?

Als je een huis koopt krijg je met allerlei bijkomende kosten te maken. Je hypotheekadviseur kan je vertellen welke kosten dat zijn en of ze aftrekbaar zijn voor de belasting.

Twee extra vragen als je al een hypotheek hebt:

Kan ik mijn oude hypotheek meenemen?

Het kan gunstig zijn om je oude hypotheek mee te nemen naar je nieuwe huis. De hypotheekadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Hoe zit het met restschuld en overwaarde?

Als je je huidige huis verkoopt, je hypotheek aflost en dan nog geld overhoudt heb je 'overwaarde'. Als je die overwaarde niet gebruikt voor het kopen van je nieuwe huis heeft dat gevolgen voor de belasting. Je hypotheekadviseur kan dit voor je doorrekenen.

Heb je na de verkoop van je oude huis te weinig geld om je hypotheek te af te lossen, dan heb je een restschuld. Onder bepaalde voorwaarden kun je die restschuld op nemen in je nieuwe hypotheek.

Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.