Verhuisstress: Een goede voorbereiding is het halve werk

Tijdens een verhuizing kan de stress behoorlijk toenemen. Wendie Mul van LVDU is specialist in verandertrajecten en geeft tips hoe je verhuisstress binnen de perken houdt. “Maak 1 lijstje met wat je moet doen. Dingen onthouden kost energie.”

Verhuisstress: Een goede voorbereiding is het halve werk

Maak een overzicht

Verhuizen is een behoorlijke onderneming. Je moet dingen regelen, spullen uitzoeken, dozen inpakken, je nieuwe huis opknappen, dozen weer uítpakken... Terwijl het dagelijks leven ook gewoon doorgaat. Geen wonder dus dat je hoofd af en toe overloopt. Wendie Mul adviseert daarom om 1 lijst te maken met wat je allemaal nog moet doen. Van adreswijziging doorgeven tot verhuisdozen lenen. “Leg een blocnote binnen handbereik en schrijf alles wat in je opkomt op. En blijf zaken die je te binnen schieten ook toevoegen op die lijst. Dingen onthouden kost veel energie en zorgt voor een gevoel van onrust.”

Een haalbare planning

Heb je een lijstje van alles wat er moet gebeuren? Maak dan een haalbare (!) planning. Een duidelijk overzicht met ruimte voor onverwachte gebeurtenissen en zaken die uitlopen. En met deze tips van Wendie wordt een stuk makkelijker om je vervolgens aan je planning te houden:

  • “Reserveer blokken van tenminste twee uur in je agenda om die taken uit te voeren. Het liefst zelfs een dagdeel. Komt er toch iets tussen? Plan dan meteen een nieuw blok in.
  • Cluster allerlei kleine taakjes. En doe een hele rits van dat soort taakjes achter elkaar.
  • Splits hele grote taken juist op in meerdere kleine taken. Zo is het haalbaarder om het af te krijgen.
  • Zorg tijdens een tijdblok dat je ongestoord aan de slag kunt. Dus geen telefoontjes, geen e-mails beantwoorden die over iets anders gaan, bijvoorbeeld.
  • Taken kosten meer tijd als je ze onderbreekt, omdat je dan weer opnieuw moet focussen op wat je ook alweer aan het doen was.
  • En begin je ergens aan? Maak het dan af!”

Ook is het handig om af en toe eens goed naar je lijst te kijken. Wat heb je nog te doen of missen er misschien nog zaken? Wendie: “Maar kijk ook naar wat je allemaal al hebt gedaan en geef jezelf daar een compliment voor!”

Goed voor de portemonnee

Een extra voordeel: een goede planning helpt je ook de verhuiskosten lager te houden. Reserveer je bijvoorbeeld ruim van tevoren een verhuiswagen? Dan is de kans groot dat er ook nog een verhuiswagen beschikbaar is bij een goedkopere verhuurder.

Hulptroepen

Hulptroepen

Vraag je familie en vrienden of ze een keer willen helpen. Vele handen maken licht werk én het is gezellig. Je hulptroepen kunnen bijvoorbeeld helpen met klussen, schilderen en sjouwen. En mensen met twee linkerhanden kunnen een steentje bijdragen met inpakken of door een dag op de kinderen te passen zodat jij je handen vrij hebt.

Zorg goed voor jezelf

Het zou reuze onhandig zijn als je in een drukke verhuisperiode ziek wordt, toch? Toch vergeten mensen vaak om in zo’n drukke periode goed voor zichzelf te zorgen, weet Wendie. “Jezelf verwaarlozen ligt op de loer in roerige tijden. Ga juist wel sporten, iets gezelligs doen of een filmpje pakken. Daarmee laadt je de batterij op. En: eet gezond en gebruik weinig alcohol. Dat houdt je fit. Altijd verstandig natuurlijk, maar zeker nu.”

Tips voor minder verhuisstress

  • Zeg een tijdje vaker ‘nee’ tegen sociale verplichtingen. Wat afleiding is leuk én nuttig, maar als je je in allerlei bochten moet wringen om ergens bij te kunnen zijn, geeft dat juist stress.
  • Lijkt alles in de soep te lopen? Vergeet dan niet stil te staan bij wat er allemaal wél goed gaat. Tel je zegeningen.
  • Neem een time-out. Maak een wandelingetje en ga op tijd naar bed.
  • Bekijk de situatie eens vanuit een ander perspectief. Doe bijvoorbeeld of je een adviseur bent die jou advies geeft hoe je hiermee om kunt gaan. Wat zou je dan tegen jezelf zeggen?
  • Zoek gezelschap. Samen relativeren en positief blijven is vaak makkelijker dan alleen.

Begin op tijd

Tot slot: begin op tijd met alle voorbereidingen. Het klinkt als een open deur en tóch gaat het vaak verkeerd. Natuurlijk heeft het geen zin om weken van tevoren alvast je bestek en koffiemokken in te pakken, maar er zijn genoeg dingen die je wel kunt doen. Je contracten en abonnementen omzetten, bijvoorbeeld. Of de berg rommel in je schuur uitzoeken. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alles tegelijk moet doen.

Al aan je verzekeringen gedacht?

Al aan je verzekeringen gedacht?

Met een inboedel- en woonhuisverzekering is je nieuwe huis goed verzekerd.
Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Ga je verhuizen? Bereid je kinderen goed voor.

Laatst aangepast: 8 november 2018