8 tips bij het kopen van je huis

Je hebt je droomhuis gevonden. En nu wil je het zo snel mogelijk hebben. Maar pas op. Stap niet in deze valkuilen. Wij hebben 8 tips om ze te vermijden.

1. Niet vaak genoeg gaan kijken

Je komt binnen en je weet het: dit huis is het helemaal. Alleen, bij een eerste bezichtiging zie je gegarandeerd dingen over het hoofd. Een eerste bezichtiging geeft je geen compleet beeld. Om niet overhaast te kopen is het goed om een 2e (en als je de kans krijgt) zelfs 3e of 4e bezichtiging te doen. In de huidige markt is daar niet altijd tijd voor. Zorg er dan voor dat je het hoofd toch koel houdt.

Tip: Neem iemand met een kritische blik mee. Dat kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een vriend of familielid.

2. Je eisen laten varen

Als je aan je huizenjacht begint, maak je een lijstje met eisen. Je nieuwe huis zal misschien niet aan de hele lijst voldoen, maar denk goed na voordat je te veel eisen laat varen. Vergelijk het huis waar je verliefd op bent geworden altijd kritisch met het lijstje van eisen dat je in het begin hebt gemaakt.

Tip: Kijk nog eens goed of het huis geschikt is voor de dingen die jij dagelijks wilt doen. Niet alleen nu, maar ook de komende jaren.

3. Geen bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kost tijd en geld en maakt de verkoper vaak ongeduldig. Toch is het belangrijk om te weten wat de staat van een huis is, voordat je het definitief koopt. Onderzoek ook de juridische staat: bijvoorbeeld het bestemmingsplan of erfdienstbaarheden zoals recht op overpad. In de wet staat dat je als koper je best moet doen om een huis te onderzoeken op gebreken (de 'onderzoeksplicht').

Tip: Laat een bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden van je koopcontract.

4. Slecht onderhandelen

Scherp onderhandelen kan je duizenden euro’s schelen, maar het is een vak apart. Lees ook: Bieden op een huis in een oververhitte markt

Tip: Ben je geen rasonderhandelaar, laat je dan helpen door een aankoopmakelaar.

5. Te laat met de hypotheekadviseur gaan praten

Voordat je gaat bieden op een huis heb je een goed, persoonlijk hypotheekadvies nodig. Ga je onderhandelen zonder zekerheid over je maximale hypotheek, dan heb je kans dat het op het laatste moment niet doorgaat.

Tip: Betrek je hypotheekadviseur op tijd bij je huizenjacht.

6. Niet op de ligging letten

Het huis is misschien prachtig, maar heb je ook op de omgeving gelet? De sfeer in je buurt, parkeren en de bereikbaarheid van werk, winkels, scholen en andere dagelijkse dingen zijn belangrijk voor je woongenot. Ook kun je in je enthousiasme dingen over het hoofd zien die overlast gaan opleveren.

Tip: Verken op verschillende momenten van de dag de buurt en zoek online informatie over de wijk.

7. Juridische controles vergeten

Het lijkt simpel. De verkoper heeft een huis en verkoopt het aan jou. Daarna is het van jou. Meestal gaat het ook zo, maar het kan ingewikkelder zijn, bijvoorbeeld na een scheiding of als je een huis uit een erfenis koopt. Het kan ook zijn dat er nog rechtszaken lopen die over het huis gaan of over dingen in de directe omgeving.

Tip: Wees kritisch en vraag door. De verkoper heeft de plicht je over dit soort dingen te informeren.

8. Geen ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zorgen dat je van de koop af kunt als er onverwachte dingen gebeuren. Een 'voorbehoud van financiering' in het voorlopig koopcontract kan je beschermen als je geen hypotheek kunt krijgen. Met een voorbehoud voor de bouwkundige keuring kun je opnieuw onderhandelen als er veel achterstallig onderhoud is.

Tip: Sommige verkopers willen deze voorwaarden liever niet in het koopcontract hebben. Geef niet te snel toe. Zonder ontbindende voorwaarden kun je grote risico's lopen. Er is namelijk meestal een boete opgenomen in het voorlopig koopcontract. Deze boete moet je betalen als je als koper in gebreke blijft. De boete is bijna altijd 10% van de koopsom. Dus bij een koopsom van € 250.000 is de boete € 25.000. Ook over deze (hoogte van de) boete kun je onderhandelen!
Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen

Ontdek hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen.
Verborgen gebreken

Verborgen gebreken

Heb je te maken met onaangename verrassingen in je nieuwe huis? Wat zijn verborgen gebreken en wat kun je doen als je ze vindt?