Overwaarde gebruiken voor lagere hypotheekrente

Je hebt overwaarde op je huis. Dat is een fijn idee! Je huis is dan namelijk meer waard dan je hypotheek. En er is meer goed nieuws: als je genoeg overwaarde hebt, kan je hypotheekrente misschien omlaag.

Wanneer heb je overwaarde?

Je hebt overwaarde als je hypotheek lager is dan de marktwaarde van je huis. Je kunt bijvoorbeeld overwaarde krijgen als je je huis hebt opgeknapt met eigen geld, waardoor het meer waard is geworden. De tijd kan je ook een handje helpen. Als je het huis lang geleden hebt gekocht, is het misschien in waarde gestegen.

Hypotheekrente verlagen met overwaarde

Je hypotheekrente wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Als je genoeg overwaarde hebt, kan je rente misschien naar een lagere tariefklasse. Je gaat dan een lagere rente betalen, doordat de bank minder risico loopt.

Wil je je tariefklasse aanpassen? Vraag dan aan een SNS Adviseur hoe je de waarde van je woning kunt aantonen.

4 tariefklassen

Hoe lager je hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde, hoe lager het risico voor ons. We gebruiken 4 tariefklassen voor hypotheken die voor 1 augustus 2016 zijn afgesloten.

De hypotheek is:

  • minder dan 66% van de marktwaarde
  • minder dan 88% van de marktwaarde
  • gelijk aan of groter dan 88% van de marktwaarde
  • een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Heb je je hypotheek na 1 augustus 2016 afgesloten? Dan gebruiken we 12 tariefklassen. Een SNS Adviseur kan je er meer over vertellen.

Meer over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Overwaarde verhogen door extra aflossen

Wil je een lagere tariefklasse? Dan kan het soms interessant zijn om extra af te lossen. Als je aflost, gaat je hypotheek omlaag en stijgt je overwaarde. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen met een erfenis, schenking of spaargeld. Wil je weten of je je tariefklasse kunt aanpassen door af te lossen? Maak dan een afspraak met een SNS Adviseur.

Aflossen gunstig of niet

Of aflossen gunstig is, hangt van je situatie af. Heb je een hypotheek met een spaardeel? Dan is een lagere hypotheekrente meestal niet voordelig. Als de hypotheekrente daalt, daalt ook de spaarrente die je krijgt over je gespaarde kapitaal. Je moet dan extra inleggen om het aflosbedrag bij elkaar te sparen. Bespreek het met een SNS Adviseur.

Doe de bespaarcheck

Wil je weten of je misschien naar een lagere tariefklasse kan? En hoe je nog meer op je hypotheek bespaart?

Doe de bespaarcheck

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies

Vraag je adviseur wat er kan in een gratis oriƫntatiegesprek. Samen bekijken jullie wat het je scheelt als je je hypotheek eerder verlengt.
Hoe kun je de overwaarde op je huis gebruiken?

Hoe kun je de overwaarde op je huis gebruiken?

We leggen je graag uit hoe je je overwaarde vrijmaakt en kunt gebruiken.

Terug naar boven