Overwaarde op je huis gebruiken

Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis, een verbouwing of andere uitgaven. Soms kan je hypotheekrente omlaag dankzij overwaarde. We vertellen je graag hoe je je overwaarde gebruikt.

Overwaarde op je huis

Wat is overwaarde op je huis?

Je hebt overwaarde op je huis als het verschil tussen de marktwaarde van het huis en de eigenwoningschuld (je hypotheek) positief is. Is je huis bijvoorbeeld € 200.000 waard en je hypotheek € 150.000, dan heb je € 50.000 overwaarde.

Bereken jouw overwaarde

Verzamel voor deze rekensom:

  • Het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt
  • De (geschatte) waarde van je huis

Trek je hypotheek af van de (geschatte) waarde van je huis. Is het verschil positief? Dan is dit bedrag je overwaarde. Is het negatief? Dan is dat bedrag je restschuld.

Waarvoor kun je overwaarde op je huis gebruiken?

Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor:

Overwaarde gebruiken voor je volgende huis

De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis stoppen. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting.

Overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek

Is je oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet (of overbruggingshypotheek) kun je de overwaarde alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Als je oude is verkocht, los je het overbruggingskrediet af met de verkoopopbrengst. Je kunt een overbruggingskrediet aanvragen als je je nieuwe hypotheek aan het regelen bent.

Overwaarde gebruiken voor een lagere hypotheekrente

Je hypotheekrente kan soms omlaag als je overwaarde op je huis hebt. Lees hoe je de overwaarde eventueel kunt gebruiken om je hypotheekrente te verlagen.

Wat is de bijleenregeling?

Wat is de bijleenregeling?

Heb je je huis met overwaarde verkocht? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling.
Weten of je jouw overwaarde kunt gebruiken?

Weten of je jouw overwaarde kunt gebruiken?

Maak dan een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een SNS Adviseur.