Wat als: Je gaat samenwonen en koopt een huis

Besluit je om samen te gaan wonen? Als je samen een huis koopt, word je allebei eigenaar van het huis en heb je samen de kosten voor het huis. Daarnaast heb je ook andere kosten gezamenlijk, zoals de boodschappen. Afspraken over jullie geldzaken kun je vooraf met elkaar regelen en op papier zetten.
Je gaat samenwonen

Een voorbeeld

Jasmin en Martin gaan samenwonen en hebben niets officieel geregeld. Vijf jaar later overlijdt Jasmin. Omdat zij niets hebben geregeld, worden de erfgenamen van Jasmin voor de helft eigenaar van het huis. Dat zijn haar ouders. Als Martin in het huis wil blijven wonen, moet hij dat met de ouders van Jasmin bespreken.

Welke samenlevingsvorm past bij je?

Gaan jullie samen een huis kopen en heb je nog niets officieel geregeld? Dit zijn de samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent:

Welke samenlevingsvorm past bij je?
  1. Geregistreerd partnerschap of trouwen in gemeenschap van goederen
  2. Geregistreerd partnerschap of trouwen onder partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden
  3. Samenlevingscontract

Lees hier meer over samenwonen en geldzaken

Tips

  • Hebben jullie al een officiële samenlevingsvorm? Check dan bij de notaris of ook alles goed geregeld is als jullie een huis kopen.
  • Open een gezamenlijke betaalrekening voor de kosten van het huis en de boodschappen. Doe je dat bij ons? Dan krijg je vaak een korting op je hypotheekrente.

Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.