Een studieschuld en een hypotheek

Je bent klaar voor de volgende stap: een koophuis. Er is alleen een maar: je hebt een studieschuld. Wat betekent dit voor je hypotheek?

Huis kopen en een studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld? Dan kun je gewoon een hypotheek krijgen. Maar de hoogte van je studieschuld heeft wel invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Je houdt door je studieschuld namelijk elke maand minder geld over voor onder andere de maandlasten van je hypotheek.

Geen BKR-registratie studieschuld

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een geldverstrekker kan je studieschuld dus niet zien. Meld bij je hypotheekadviseur daarom altijd dat je een studieschuld hebt. Zo wordt er in je maandlasten rekening mee gehouden. Doe je dat niet? Dan kunnen je lasten te hoog zijn voor je situatie en kun je in de problemen komen.

Weging studieschuld voor hypotheek

Een studieschuld wordt minder zwaar meegewogen door je geldverstrekker dan een andere schuld. Dat klinkt voordelig, maar houd er rekening mee dat een geldverstrekker je oorspronkelijke studieschuld meeweegt. Het maakt dus niet uit hoeveel je al hebt afgelost.

Studieschuld terugbetalen of niet?

Versneld aflossen is interessant als je nog een kleine schuld over hebt. Stel, je had ooit een studieschuld van € 20.000 en je hebt inmiddels € 19.000 afgelost. Dan is het slim om die laatste € 1.000 versneld af te lossen áls je dat kunt betalen. Waarom? Je geldverstrekker weegt je totale studieschuld van € 20.000 mee in de beoordeling voor de hoogte van je hypotheek. Dat is zonde.

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Bereken makkelijk en snel wat je maximaal mag lenen met je studieschuld.
BKR-registratie en je hypotheek

BKR-registratie en je hypotheek

Registraties bij het BKR en andere schulden hebben invloed op wat voor hypotheek je kunt krijgen.
Terug naar boven