Goed voorbereid op huizenjacht

Heb je verhuisplannen? En ga je binnenkort een huis bekijken? Met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Tip 1

Zwijmel niet weg bij te dure huizen. Vraag in de SNS Winkel eerst hoeveel je ongeveer kunt lenen. Dan kun je gericht op zoek tijdens je huizenjacht. Kijk op Funda.nl welke huizen meedoen.

Tip 2

Vraag waarom de bewoners hun huis verkopen. Hebben ze haast? Dan valt er misschien meer van de vraagprijs af te halen.

Tip 3

Vergelijk de vraagprijs met soortgelijke woningen in de buurt. Kijk daarbij naar de prijs per vierkante meter.

Tip 4

Informeer naar het bestemmingsplan voor de buurt. Zijn er plannen voor een hoge flat in je achtertuin? Of een buurtsoos op de hoek?

Tip 5

Bel eens aan bij de nieuwe buren en vraag ze hoe het ze bevalt. Hoe zit het met de gehorigheid? Is er veel sociale controle? Is er een buurtvereniging? Wat zijn de mindere plekjes?

Tip 6

Check op 9292.nl hoe het zit met openbaar vervoer. Stopt er een bus in de buurt? Hoe ver is het naar het station? Of, als je een auto hebt: zijn er genoeg parkeerplaatsen?

Tip 7

Let op het energiegebruik van het huis. Is het dak geïsoleerd? Is er overal dubbelglas? Wat betalen de huidige bewoners aan gas, water en licht?

Tip 8

Onderzoek het huis op gebreken. Controleer altijd zelf alle vensters, deuren en vloeren op houtrot. Informeer bij de makelaar naar de funderingscode. Code 1 betekent dat de fundering goed is, code 4 is slecht. En vraag direct aan de verkoper of makelaar of er gebreken zijn. Ze zijn verplicht om je eerlijk te antwoorden.

Tip 9

Bekijk de ligging van het huis. Wanneer heb je zon?

Tip 10

Denk vooruit. Droom je van een dakterras of een uitbouwkeuken? Vraag alvast of het past in het bestemmingsplan. Wie weet hebben de vorige bewoners al wel een vergunning aangevraagd.

Meteen regelen

Meteen regelen

Regel zelf een extra aflossing of kijk hoeveel je al hebt afgelost.
Meer hypotheeknieuws?

Meer hypotheeknieuws?

Lees meer over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt.

Terug naar boven