Veelgestelde vragen over een execution only hypotheek

Veelgestelde vragen over een execution only hypotheek

Wat is execution only?

Een hypotheek die je online afsluit zonder advies van een hypotheekadviseur heet ook wel execution only. Bij SNS kan dat alleen als starter.

Je krijgt dus geen advies welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Ook kijken we niet of de hypotheek die je kiest ook voor toekomst de beste keuze is. Of als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je arbeidsbeperkt of werkloos wordt. Dat moet je voor jezelf bepalen. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van je keuze.

We helpen je wel stap voor stap tijdens het proces. En je ziet online steeds waar je je in het proces bevindt. En heb je tussendoor een vraag? Dan kun je altijd even bellen:
030 – 633 30 00.

Voor wie is het online aanvragen van een hypotheek zonder advies mogelijk?

Je kunt bij SNS een hypotheek online afsluiten als je:

 • voor het eerst een huis koopt
 • alleen of samen het huis koopt
 • zelf in het huis gaat wonen
 • niet gescheiden bent én
 • in Nederland woont en werkt

Welke kenmerken heeft execution only?

 • 100% annuïteit of 100% lineair. Wil je deze 2 vormen combineren? Dan kunnen we dat handmatig voor je invoeren, maar dan moet je zelf per mail aanleveren hoe je het precies wilt. Dan voeren we het handmatig voor je in. We geven geen advies.
 • Keuze tussen 10 of 20 jaar rentevast. Wil je een combinatie van deze rentevaste periodes? Dan moet je zelf per mail precies doorgeven wat je wilt. We geven geen advies, maar voeren het dan handmatig voor je in. Variabele rente kan niet.
 • Je mag per leningdeel per kalenderjaar 10% extra aflossen zonder kosten.
 • Je kunt onder voorwaarden je rente meenemen als je verhuist.
 • Is de waarde van je huis lager dan € 405.000? Dan val je bij SNS automatisch binnen de Nationale Hypotheek Garantie.

Meer over onze hypotheek zonder advies (execution only)

Wat kost het online afsluiten van een hypotheek zonder advies bij SNS?

Je betaalt € 650 afsluitkosten. Dat bedrag betaal je bij de notaris als je de hypotheekakte ondertekent. Voordat je naar de notaris gaat, krijg je een kostenoverzicht van de notaris waarop je de afsluitkosten terugziet.

Hoe werkt het online afsluiten van een hypotheek?

Bekijk het Stappenplan online hypotheek afsluiten

Wat is een rentevaste periode?

De rentevaste periode is de periode waarin de rente van je hypotheek niet verandert. Dat betekent dus dat de rente die je hebt afgesproken die hele periode hetzelfde blijft, ook al daalt of stijgt de hypotheekrente in de markt. Als iedereen dus roept: “De rente staat historisch laag (of hoog)”, dan maakt dat voor jouw hypotheek niks uit, tenzij je rentevaste periode precies dan afloopt.

Je kunt de rentevaste periode eerder afbreken. Bijvoorbeeld als je de rente wilt middelen, als je de rente wilt afkopen of als je gaat oversluiten. Voor dit soort handelingen betaal je wel.

Ga je verhuizen? Dan hoef je geen kosten te betalen voor het eerder afbreken van je rentevaste periode. Wel heb je dan te maken met de kosten die horen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Je kunt er dan ook voor kiezen om de resterende rentevaste periode mee te nemen naar je nieuwe huis.

Ik twijfel tussen 10 of 20 jaar rentevast

We geven je bij een hypotheek zonder advies natuurlijk geen advies. Wel kunnen we uitleggen waarom de rentepercentages tussen 10 en 20 jaar vast verschillen.

Als je de rente kort vastzet, dan betaal je meestal een lagere rente dan wanneer je ‘m langer vastzet. Bij een kortere periode veranderen je maandlasten eerder en vaker. Je rente wordt meestal hoger als je kiest voor een langere periode. Hoe langer de rentevaste periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten.

Kan ik ook een andere rentevaste periode kiezen?

Bij het online afsluiten van een hypotheek zonder advies geven we je standaard de keuze tussen 10 of 20 jaar rentevast, omdat dit de periodes zijn waar de meeste mensen voor kiezen. Wil je een combinatie van deze rentevaste periodes? Als je per mail precies doorgeeft hoe je het wilt hebben, dan kunnen we het handmatig voor je invoeren. We geven je hierin natuurlijk geen advies.

Hoe lang duurt het online afsluiten van een hypotheek?

Klanten hebben tussen de 15 en 25 dagen nodig. Het hangt voor een deel af van hoe snel jij alle documenten hebt verzameld waar we je om vragen. Bekijk om een goed beeld te krijgen van het proces het Stappenplan online hypotheek afsluiten.

Van ons kun je deze doorlooptijden verwachten:

hoe lang duurt het?
 1. Ontvangen renteaanbod: 1 werkdag.
 2. Beoordelen van je documenten: 3 werkdagen. Hebben we extra stukken nodig of kloppen dingen niet? Dan duurt het aan onze kant weer 3 werkdagen.
 3. Klaarzetten van de offerte: 1 werkdag (maar in de praktijk gebeurt dit gelijk).

Het stappenplan in het kort: Je meldt je aan, stuurt ons de gevraagde informatie, maakt de kennis- en ervaringstoets, stelt je hypotheek samen, je kiest de rentevaste periode. Als wij je aanvraag binnen hebben, krijg je binnen 1 werkdag ons renteaanbod. Jij krijgt 4 weken om akkoord te gaan. Stuur je na akkoord alle gevraagde documenten juist en compleet naar ons? Dan krijg je de offerte binnen 3 werkdagen.

Wat kan ik verwachten van de kennis- en ervaringstoets?

Lees: Online hypotheek afsluiten: de kennis- en ervaringstoets

Welke verzekeringen moet ik afsluiten bij deze hypotheek?

Verplicht: Een opstalverzekering, bijvoorbeeld de SNS Woonhuisverzekering.
Daarmee verzeker je je huis en vaak tuin onder voorwaarden bij brand- en stormschade. Koop je een appartement? Kijk dan of de VvE niet al een opstalverzekering heeft afgesloten.

Eigen keuze: Een overlijdensrisicoverzekering. Die keert onder voorwaarden uit als jij of je partner overlijdt terwijl de hypotheek nog doorloopt. Met een overlijdensverzekering voorkom je dat je nabestaanden dan in financiële problemen komen. Omdat we je geen advies geven, moet je zelf bedenken of je deze verzekering nodig hebt. Deze verzekering kun je niet via ons afsluiten. Je kiest dus zelf een verzekeraar.

Wat gebeurt er als de opdracht tot dienstverlening niet doorgaat?

Besluit je dat, nadat je akkoord bent gegaan met de opdracht, je toch geen hypotheek wilt afsluiten bij ons? Dan is er niks aan de hand. Je betaalt niets. Pas als je uiteindelijk onze offerte hebt ondertekend, betaal je de afsluitkosten bij de notaris.

Wat krijg je van ons?

Een renteaanbod
Binnen 1 dag nadat je je hebt aangemeld krijg je een renteaanbod. Het renteaanbod is 4 weken geldig. Als je het aanbod niet wilt accepteren, bel ons dan (030 – 633 30 00), dan annuleren we je aanvraag. Je zit nergens aan vast.

Een hypotheekofferte
Je krijgt 3 dagen nadat je alle gevraagde documenten hebt opgestuurd een hypotheekofferte. Je mag hier 14 dagen over nadenken. Ga je uiteindelijk toch niet akkoord? Dan betaal je niets. De offerte vervalt en de aanvraag wordt afgebroken.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

Niet voor de hypotheek. Het kan wel zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt voor je overlijdensrisicoverzekering (orv). Een orv is niet verplicht en kun je niet rechtstreeks afsluiten bij SNS.

Kan ik als zzp'er online een hypotheek afsluiten?

Nee, alleen als je in vaste dienst werkt kun je online een hypotheek bij SNS afsluiten, of met een intentieverklaring van je werkgever bij een tijdelijk contract.

De koopsom van mijn huis is lager dan € 405.000. Kan ik ook kiezen voor een hypotheek zonder NHG?

Nee. Is de waarde van je huis niet hoger dan € 405.000 (2023)? Dan kun je bij ons alleen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Waarom kan ik niet kiezen tussen andere hypotheekvormen?

Bij SNS kun je alleen als starter online een hypotheek afsluiten zonder advies. Omdat voor de meeste starters een lineaire hypotheek en/of een annuïtaire hypotheek fiscaal het voordeligst zijn, hebben we voor deze 2 vormen gekozen.

Hoeveel eigen geld moet ik hebben?

Je mag tegenwoordig maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Je maakt altijd extra kosten als je een huis koopt. Je hebt bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en inschrijving bij het Kadaster. Aan overdrachtsbelasting betaal je 2%. Maar starters tot 35 jaar betalen vanaf 2021 onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting.
Bereken hoeveel eigen geld jij nodig hebt. (Let op: dit is een berekening op grote lijnen. In stap 3 van het aanvraagproces kun je het concreet maken).

Hoe bewijs ik dat ik eigen geld heb?

We vragen je in het aanvraagproces om documenten aan te leveren. Een van deze documenten is het bewijs dat je het eigen geld dat je nodig hebt ook echt hebt. Een schermprint of kopie rekeningafschrift waarop je actuele spaarsaldo staat. Bij een schenking willen we de schenkingsovereenkomst zien en mag er geen sprake zijn van rente of aflossing. Heb je minder dan € 15.000 eigen geld nodig? Dan hebben we alleen een afschrift nodig als je een NHG-hypotheek aanvraagt. Leen je geld van bijvoorbeeld je ouders? Dan berekenen we of je de lasten van deze lening kunt betalen. We willen de leningovereenkomst van je ontvangen.

Ik wil mijn huis verduurzamen, kan ik de kosten meefinancieren?

huis verduurzamen

Ja, dat kan, als je kunt aantonen dat je wilt investeren in het energiezuiniger maken van je huis. Wij financieren tot maximaal 106% van de marktwaarde van de woning. Natuurlijk moet je persoonlijke financiële situatie wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen. Die extra financieringsruimte moet dan wel geheel besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen. We helpen je niet alleen bij de financiering, maar kunnen je ook begeleiden ook bij uitvoering.

Ik koop nieuwbouw. Kan ik dan ook execution only afsluiten?

Ja, ook voor een nieuwbouwwoning kun je je hypotheek online afsluiten zonder advies. Het moet dan wel projectnieuwbouw zijn. Ga je ander soort nieuwbouw kopen? Dan kun je bij ons geen hypotheek zonder advies afsluiten. Een adviseur helpt je dan graag verder.

Ik koop een appartement. Waar moet ik rekening mee houden?

Je kunt alleen een hypotheek zonder advies afsluiten als je Vereniging van Eigenaren actief is en minimaal 0,5% van de herbouwwaarde in kas heeft voor groot onderhoud op de lange termijn. Op deze manier zijn we er zeker van dat je niet alleen de hypotheeklasten kunt betalen, maar ook een financieel vangnet hebt voor hoge onderhoudskosten.

Kan ik ook voor een woning met erfpacht online een hypotheek zonder advies afsluiten?

Ja, je kunt voor een woning waar gemeentelijke erfpacht op rust een hypotheek zonder advies (execution only) afsluiten. Het moet dan wel om een erfpachtcanon gaan; afkopen kan niet online zonder advies. Gaat het om particuliere erfpacht of om afkoop, dan helpt een van onze adviseurs je graag verder.

Welke documenten moet ik allemaal verzamelen?

Deze documenten hebben we van je nodig:

- Schermprint of kopie rekeningafschrift van eigen geld
Afschrift waarop je actuele spaarsaldo staat. Maximaal 2 maanden oud. Leen je geld van bijvoorbeeld je ouders? Dan berekenen we of je de lasten van deze lening kunt betalen. We willen de leningovereenkomst van je ontvangen. Bij een schenking willen we de schenkingsovereenkomst zien en mag er geen sprake zijn van rente of aflossing. Heb je minder dan € 15.000 eigen geld nodig? Dan hebben we alleen een afschrift nodig als je een NHG-hypotheek aanvraagt.

- Gevalideerd taxatierapport
Het taxatierapport moet gevalideerd moet zijn door een gecertificeerd validatie-instituut dat bij de NRVT moet zijn aangesloten:

 • NWWI
 • iValidatie
 • Taxateurs Unie
 • Taxatie Validatie Instituut (TVI)

Zoek je NWWI taxateur

- Koopovereenkomst van je nieuwe huis
De koopovereenkomst, ondertekend door alle partijen.

- Voor- en achterkant identiteitsbewijs
Upload een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs. Dit mag een paspoort of ID-kaart zijn. Een rijbewijs is niet toegestaan.

- Werkgeversverklaring (conform NHG-model)
Maximaal 3 maanden oud. De verklaring kun je opvragen bij je werkgever. Benadruk dat de verklaring moet voldoen aan het NHG-model.

- Loonstrook
Graag ontvangen we de meest recente versie van je loonstrook. Maximaal 3 maanden oud.

- Een ondertekende machtiging (voor betalen hypotheek)
Vul het machtigingsformulier in, onderteken het en upload het formulier. Je vindt het formulier bovenaan deze pagina.

En of we deze documenten we van je nodig hebben, hangt af van je situatie:


- Bericht ''terugbetalen'' DUO (alleen als je een lening had)
Login met DigiD en download het bericht bij DUO. Hierin staat het oorspronkelijke en openstaande bedrag van de lening plus aflossingen.

- Overzicht van je verbouwingskosten (alleen als je gaat verbouwen)
Ga je verbouwen? Maak dan van alle verwachte uitgaven voor je verbouwing een overzicht. Gebruik als voorbeeld de verbouwspecificatie van het NWWI. Splits bedragen voor energiebesparende voorzieningen en voor verbouwkosten.

- Ondertekende aanvraag bankgarantie (alleen als je deze had aangevraagd)
Deze vind je op de laatste pagina’s van de Hypotheek Uitgangspunten (renteaanbod). Vraag je samen de hypotheek aan? Dan moet je beiden de aanvraag ondertekenen.

Moet ik alle producten bij SNS afnemen?

Nee, je hebt geen rekening bij SNS nodig en ook de verzekeringen hoef je niet bij SNS af te sluiten. Je kunt onder voorwaarden wel korting krijgen op je hypotheek als je een SNS Betaalrekening hebt.

Meer lezen over de SNS Execution Only hypotheek?

Ons e-book Online hypotheek afsluiten zonder advies geeft je antwoord op de meestgestelde vragen, legt je uit hoe je je kunt voorbereiden op de toets en vertelt je meer over het proces.

Hypotheek zonder advies

Hypotheek zonder advies

Sluit zelf online je hypotheek af zonder advies. En bespaar op de kosten.
Meer weten over execution only?

Meer weten over execution only?

Bekijk de informatie op onze overzichtspagina.