Afsluiten zonder advies, maar mét hulp bij het proces
Josephine Mastenbroek (26) sloot een hypotheek af zonder adviseur: execution only. Ze vertelt hoe dat ging bij SNS. “Je gaat er stap voor stap doorheen, kan gewoon bellen als je vragen hebt over het proces en je hebt steeds zelf de controle over je aanvraag.”

Waarom heb je voor execution only gekozen?
Ik wist van tevoren dat ik rechtstreeks wilde afsluiten. Ik houd me dagelijks bezig met het beheer van hypotheken, omdat ik bij RegioBank de schakel ben tussen de adviseurs en het kantoor. Ik dacht met mijn kennis van zaken: dat lukt me, zonder adviseur. Ook omdat je als starter toch niet zo veel keuze hebt.
Heb je helemaal niet overwogen om naar een adviseur te gaan?
Ja, maar alleen als plan B. Mijn vriend had net een nieuwe baan. Bij sommige banken is dat een probleem voor de acceptatie. Mocht dat bij een hypotheek zonder advies ook een probleem zijn geweest, dan waren we alsnog naar de adviseur gegaan. Die weet dan bij welke geldverstrekkers een nieuwe baan geen issue is.
Hoe verliep de aanvraag?
Je kunt alles heel makkelijk zelf doen. En als je niet uit het proces komt, of je wilt iets anders dan de tool aangeeft, kun je bellen. Je moet dan per mail wel precies zelf aangeven hoe je het wilt, want advies krijg je natuurlijk niet. De klantenservice online hypotheken was heel behulpzaam, vooral Karin sprong eruit. Wij wisten precies wat we wilden: ons risico spreiden en de rente voor een deel 10 jaar vastzetten en een deel 20 jaar. We hebben dat gemaild en meteen dezelfde dag was dat al geregeld.
Ben je bang dat je iets over het hoofd ziet zonder adviseur?
Ja, toch wel. Bijvoorbeeld over het betaalbaar houden van je hypotheek op langere termijn. Wat gebeurt er als we geen baan meer hebben? Daar heb ik nu geen advies over kunnen inwinnen. Daarom hebben we gekozen om uit te gaan van maximale maandlasten die we denken sowieso te kunnen blijven betalen. En op basis daarvan zijn we destijds gaan zoeken naar een huis binnen die prijscategorie.
Hoe vond je de kennis- en ervaringstoets?
De test was met mijn hypotheekkennis geen probleem. Wat ik goed vond, is dat de test bij SNS ook vragen heeft over je persoonlijke situatie. Niet alleen over hypotheken in het algemeen.
Wat vind je het grootste voordeel, naast de kosten?
Je hebt zelf de controle. Je hoeft geen rekening te houden met een tussenpersoon, hoeft dus ook niet te bellen als je ergens de status van wilt opvragen. Vaak duurt het eerst even voor je de adviseur dan te pakken hebt, en die moet het dan gaan uitzoeken. Nu heb je het allemaal zelf in de hand, wanneer je wilt. Je hebt zelf steeds goed zicht op hoe het ervoor staat.
Wat is het grootste nadeel?
Je houdt onzekerheid of je er goed aan doet. Past deze vorm goed genoeg bij me? Klopt de rentevaste periode die ik heb gekozen inderdaad het best bij mij? Ik voelde me tijdens de aanvraag heel verantwoordelijk. Ik kan niemand de schuld geven als het fout gaat. Dat is best spannend. Als je slordig bent, en je hebt je administratie niet op orde, dan zou ik het je niet aanraden. Je moet echt alles zelf doen. Ik vond dat alleen maar prettig, maar dat kan een nadeel zijn.
Heb je nog tips voor iemand die dit overweegt?
Lees je goed in. Niet alleen over hypotheken, maar ook over de geldverstrekkers. Lees en vergelijk de voorwaarden van verschillende hypotheken en aanbieders. Wat mag je extra aflossen per kalenderjaar zonder kosten? Mag je tussentijds wijzigingen doorvoeren als je bijvoorbeeld toch ook een deel lineair wil aflossen? Wat gebeurt er als je verhuist? Hoe wordt de vergoeding aan de bank voor het renteverlies berekend? Als je genoeg kennis hebt, en je hebt alles goed vergeleken, en je leent niet meer dan je eigenlijk zou moeten, dan zou ik het online afsluiten van een hypotheek zeker aanraden.

Hypotheek zonder advies
