Een eerste huis kopen? 3 Tips voor je hypotheek

Spannend, voor het eerst een huis kopen. In je eentje, of misschien wel samen. Een grote investering. En bovendien een abstracte wereld waarin je misschien nog niet helemaal thuis bent. Met deze 3 tips helpen we je op weg.

Gratis oriëntatiegesprek

1. Weet wat je kunt lenen en waarom

Je startpunt: weten wat je maximaal kunt lenen. Vind je het bedrag dat je mag lenen aan de lage kant? Daar is een reden voor.

Veel mensen onderschatten welke lasten er bij het kopen van een huis komen kijken. En niet alleen bij de aankoop, maar ook bij het hebben van een huis. Door strenge regels is de kans kleiner dat je te veel leent en op die manier in de problemen komt.

Je kunt online uitrekenen wat je maximale hypotheek is. Die uitkomst geeft je een idee van wat je kunt lenen, maar garandeert je niets over je eigen situatie. Daarom is het belangrijk om een adviseur te spreken.

En draai het ook eens om: wat wil je zelf maximaal kwijt zijn aan je woonlasten? Maak een gratis oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur om een beeld hiervan te krijgen.

Afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek

2. Begrijp je hypotheekofferte

Vraag je vrienden met een eigen huis hoe hun hypotheek precies in elkaar steekt en waarschijnlijk komen ze een heel eind, maar misschien redden ze het niet helemaal.

Wij geloven dat als je je hypotheek wél helemaal begrijpt, je betere keuzes kunt maken en ook beter weet welke invloed die keuzes hebben.

Daarom mag je van ons eigenlijk pas weg bij de adviseur als je in eigen woorden kunt uitleggen hoe je hypotheek precies is opgebouwd. Stap 3 geeft je alvast daarvoor een richting.

3. Maak het zo concreet mogelijk

Als starter op de woningmarkt ben je nieuw in de wereld van de hypotheken, en veel woorden die daarbij horen zijn nogal abstract. Neem die 30 jaar looptijd: zo onwerkelijk lang, hoe weet jij nou hoe de wereld er over 30 jaar uitziet?

Probeer daarom de abstracte dingen zo concreet mogelijk te maken. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Hoeveel eigen geld moet je meebrengen en waarom?
  • Wat zijn de voordelen van NHG? En wat gebeurt er met je maandlasten als je na een paar jaar een duurder huis koopt?
  • Wat betekent kosten koper en hoe bereken je die?
  • Welke hypotheekvormen gebruik je en hoe werken die?
  • Waarom kies je voor een bepaalde rentevaste periode?
  • Wat gebeurt er met je hypotheek als je verhuist?
  • Kun je de maandlasten blijven betalen als je werkloos wordt of minder gaat werken, bijvoorbeeld omdat je een kind krijgt?

Hoeveel hypotheekrente kun je jaarlijks van je belastbare inkomen aftrekken? Wat kun je dan maandelijks voorlopig terugkrijgen van de Belastingdienst en wat zijn dan je maandlasten? En hoe is dat mogelijk over 20 jaar?

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Vraag bij wat je niet snapt of de hypotheekadviseur het concreet kan maken.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Duizelt het je? Maak een afspraak bij de hypotheekadviseur. Een oriëntatiegesprek is gratis. De hypotheekadviseur maakt je wegwijs en vertelt je meer. En geen zorgen, je zit dan nog nergens aan vast.

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een oriëntatieafspraak met een SNS Adviseur.

Terug naar boven