Bieden op een huis

Het bieden op een huis en onderhandelen is voor veel mensen het spannendste deel van de huizenjacht. Je wilt het huis graag hebben, maar je wilt ook niet te veel betalen. Doe je voordeel met deze tips.

1. Hoe ver wil je gaan?

Zoek van tevoren goed uit hoe ver je wilt of kunt gaan. Met een goed hypotheekadvies weet je precies wat je kunt lenen. Maar het is ook belangrijk wat het huis jou waard is. Misschien wil je wel minder betalen dan je kunt lenen. Laat je tijdens de onderhandelingen niet verleiden om over dit bedrag heen te gaan.

Bieden in een krappe markt?

Zoek je naar een koophuis in een markt met weinig aanbod en veel concurrenten? Lees dan onze tips in Bieden op een huis in een oververhitte markt

2. Een goede deal voelt voor beide partijen goed

In een onderhandeling sta je tegenover de verkoper, maar dat betekent niet dat je vijanden bent. Het is de bedoeling om op een koop uit te komen die voor iedereen goed voelt. Wees dus eerlijk, zakelijk en beleefd. Denk eraan dat na de onderhandelingen nog de oplevering en de overdracht komen. Daarvoor heb je de medewerking van de verkoper nodig.

Het is ook belangrijk wat een huis jou waard is.

3. Onderhandel over meer dan de koopprijs

Een bod bestaat uit meer dan een bedrag. De ontbindende voorwaarden en de afspraken over de overdracht maken deel uit van het bod en dus ook van de onderhandeling. Doe je een bod op een huis, dan horen daar in ieder geval de volgende dingen bij:

  • de prijs
  • ontbindende voorwaarden
  • datum van overdracht
  • andere afspraken over levering

4. Zet het zwart op wit

Meestal doe je een bod eerst per telefoon. Om onduidelijkheden te voorkomen moet je daarna altijd nog even het bod, met alle voorwaarden en afspraken die erbij horen, zwart op wit zetten. Dat kan prima in een e-mail. Zo kan er geen onduidelijkheid zijn over wat het bod precies inhoudt. En kan daar later in de onderhandelingen geen discussie over ontstaan.

Tegenwoordig gaat een bod ook vaak op inschrijving. De makelaar gaat dan niet 1-op-1 met jou in onderhandeling, maar alle geïnteresseerden bieden op hetzelfde moment.

5. Je openingsbod bij bieden op een huis zet de toon

Het openingsbod op een huis zet de toon voor de rest van de onderhandelingen. Het is dus belangrijk om een goed openingsbod te doen. Is het te laag, dan word je misschien niet serieus genomen als koper. Is het te hoog, dan betaal je misschien te veel. Wat een goed openingsbod is hangt af van de waarde van het huis, niet van de vraagprijs. Je eigen limiet is ook belangrijk. Een openingsbod dat heel dicht bij jouw maximum ligt geeft je nog maar weinig ruimte om te onderhandelen.

6. Wat is het huis waard?

Om een goed openingsbod te doen onderzoek je dus eerst wat een huis waard is. Zoek huizen die lijken op het huis dat je wilt kopen en vraag de koopprijzen op bij het Kadaster. Kijk ook naar achterstallig onderhoud. Of schakel een aankoopmakelaar of een taxateur in.

7. Laat je niet opjagen

Bij een onderhandeling vertel je de tegenpartij nooit precies hoe het zit. Dat doen zij bij jou ook niet. Zo zal de verkoper je misschien vertellen dat er veel interesse is of zelfs al een andere koper. Dat is allemaal deel van het spel. Laat je er dus niet door opjutten maar gebruik dezelfde techniek.

Laat je niet opjutten. Het is allemaal deel van het spel.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Download voor nog meer tips de gratis gids

Korting op je hypotheekrente

Korting op je hypotheekrente

Met SNS Combinatievoordeel profiteer je bijvoorbeeld van korting op je hypotheekrente.
Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden

De meest voorkomende ontbindende voorwaarden in een koopcontract voor een huis.