6 tips om een kleine tuin of balkon in te richten

Ook als je niet veel buitenruimte hebt, kun je groots buiten leven. Maak op een slimme manier plaats voor groen, richt je tuin of balkon handig in en houd het opgeruimd.


Styliste Susanne Zum Vörde Sive Vörding van woonblog StijlvolStyling.com geeft 6 tips om optimaal van elke vierkante meter te genieten.

6 tips om een kleine tuin of balkon in te richten

1. Handig inrichten

Slim kiezen van je tuinmeubels helpt. Een bankje voor 2 personen neemt bijvoorbeeld minder ruimte in dan 2 stoelen. Als je 2 kleine tafeltjes koopt in plaats van 1 grote, ben je veel flexibeler. En een rond tafeltje op hoge, smalle pootjes geeft een extra ruimtelijk effect. Wees creatief: koop opbergkisten die mooi genoeg zijn om ook als bijzettafel te dienen. Of groot en stevig genoeg om op te zitten. Zo kun je niet alleen zelf lekker buiten zitten, maar ook gewoon gasten ontvangen in je kleine tuin of op je balkon.

2. Huiselijke sfeer

Met sierkussens, lantaarns en een tuinkleed creëer je een gezellige, huiselijke sfeer op je terras of balkon. Zo krijg je bovendien meer eenheid tussen binnen en buiten. Vind je het lastig hoe je je balkon het beste kunt inrichten? Op woonblogs, zoals stijlvolstyling.com, doe je gratis inspiratie op.

3. Opruimen

Hoe minder ruimte je hebt, hoe meer je moet opruimen. Je geniet het meest van je tuin of balkon als je de hele ruimte kunt gebruiken. Kijk dus of je een andere plek kunt vinden voor fietsen, vuilnisbakken en andere dingen waar je niet naast wilt zitten als je koffie drinkt in het zonnetje. Haal alles weg wat je niet echt nodig hebt en maak zo veel mogelijk ruimte om te genieten.

4. Licht

Een kleine buitenruimte betekent niet dat je geen buitenverlichting nodig hebt. Gezellige tuinlampen betrekken ook na zonsondergang je tuin of balkon bij het leven. Want wat is er fijner dan op je balkon of achter je huis genieten van een lange zomeravond? In een kleine tuin heb je wel ander licht nodig dan in een grote. Het liefst een wat kleinere lamp met zacht licht. Denk voor een goedkope oplossing eens aan een snoer met LED-lampjes. Hang je verlichting zo veel mogelijk op aan schuttingen of muren. Dan hou je de ruimte vrij om rond te lopen of tuinmeubels neer te zetten. Handig: er zijn ook plantenpotten met verlichting erin. Zo sla je twee vliegen in één klap.

5. Hangende tuin

Als je weinig plaats op de grond hebt, hang je je plantjes toch gewoon op? Verticaal tuinieren, heet dat. Hang aan muren, schuttingen en balustrades bakken of potten met vrolijk bloeiende planten. Hang er vooral ook meerdere boven elkaar. Zo maak je van een minibalkon of een piepkleine tuin een bloemenparadijs waar je heerlijk tot rust komt. Hangt je tuintje in de schaduw? Dan kun je er bijvoorbeeld varens, geraniums, klimop of siergrassen in zetten. Een hangtuintje in de zon is de perfecte plek voor hangbegonia’s, petunia’s, viooltjes of de rijk bloeiende en onverwoestbare Addenda.

6. Moestuin

Geen tuin of balkon is te klein voor een moestuin. In 1 bloempot kun je al makkelijk 3 soorten kruiden kweken. Heb je een vierkante meter over? Dan heb je plek voor een moestuinbak. Dat is een houten bak die je in vakken kunt verdelen. Als je in ieder vak een andere groente zaait of plant zijn de mogelijkheden eindeloos. En ook je groente- en kruidenplantjes kun je natuurlijk ophangen. Zo kan een muur die in de zon staat je bijvoorbeeld de hele zomer aardbeien geven. Dat is pas genieten!

Al aan je verzekeringen gedacht?

Al aan je verzekeringen gedacht?

Met een inboedel- en woonhuisverzekering is je nieuwe huis goed verzekerd.
Aflossen?

Aflossen?

Aflossen kan interessant zijn. Je krijgt er namelijk lagere maandlasten voor terug. Maar er zijn ook nadelen.

Laatst aangepast: 8 november 2018