Sparen voor later en nu: hoeveel heb je nodig?

Een appeltje voor de dorst, vakantie, sparen voor later. Ontdek de belangrijkste spaardoelen en hoeveel vermogen je zou moeten opbouwen om het voor nu, morgen en dan goed te regelen.

Geld opzij zetten voor nu

Sparen geeft rust en zekerheid. Want met een buffer op je spaarrekening kun je onverwachte uitgaven betalen. Gaat je auto bijvoorbeeld stuk of heeft je huis onderhoud nodig, dan heb je het geld om hier iets aan te doen. Wat een goed bedrag is, hangt af van je situatie. Met de Bufferberekenaar van het Nibud bereken je het voor jouw situatie.

Je buffer berekenen

Tip! Vind je sparen lastig? Stel het niet uit, maar begin vandaag nog met een klein bedrag. Het gaat er niet om wat je spaart, maar dat je spaart. Dan blijkt de kans namelijk groter dat je het blijft doen en zo zorg je toch voor meer financiële zekerheid. Met Rest Sparen stel je makkelijk in dat het geld dat je aan het eind van de maand over hebt op je betaalrekening automatisch wordt overgemaakt naar je spaarrekening.

Geld opzij zetten voor morgen

Wil je binnenkort een nieuwe inrichting, auto, uitbouw of op vakantie? Zet dan ook daar geld voor opzij op je spaarrekening, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Probeer er een concreet bedrag en een termijn aan te hangen, zodat je er gericht naartoe kunt werken. Dan heb je meer kans dat het lukt.

Wist je dat... spaardoelen gelukkiger maken? Dit komt omdat je ergens naartoe leeft en je weet waar je aan toe bent. En dat geeft rust en zekerheid. En natuurlijk de nodige voorpret.

Veelgenoemde spaardoelen

80% van de Nederlanders vindt sparen belangrijk en maakt zich zorgen als ze het niet doen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. De meeste mensen sparen dan ook voor een buffer voor onverwachte uitgaven. Ook sparen we vaker dan andere landen voor ons pensioen en om iets na te kunnen laten. Andere veelgenoemde spaardoelen zijn de vakantie of reizen en de auto.

Tip! Een handige hulp bij het behalen van je spaardoelen is doelsparen in onze app en Mijn SNS. Je krijgt inzicht in hoeveel en hoe lang je nog moet sparen door het instellen van verschillende spaarpotten.

Geld opzij zetten voor dan

Vermogensopbouw wordt steeds belangrijker. Want met de veranderingen in de maatschappij, zoals de vergrijzing en de flexibilisering van de arbeidsmarkt, hebben we meer geld nodig.

Daarbij wordt de bijdrage van de overheid minder. Dit merken we nu al aan de versobering van de hypotheekrente-aftrek, aow-leeftijd, werkloosheidsuitkering, zorg en de studiefinanciering.

Zo heb je meer geld nodig voor:

  • het kopen van een huis, door strengere hypotheekregels
  • bijscholing, voor meer baanzekerheid
  • de studie van je kind
  • om mogelijk eerder te kunnen stoppen met werken bij een oplopende aow-leeftijd

Vermogen opbouwen voor meer financiële zekerheid

Misschien geniet je liever nu dan geld opzij te zetten voor een toekomst die nog ver weg lijkt. Begrijpelijk. Maar wil je het straks ook goed geregeld hebben voor jezelf en je dierbaren? Dan is het slim om het niet uit te stellen en nu te kijken wat je het beste met je geld kunt doen. Kun je bijvoorbeeld beter sparen, beleggen of aflossen? Hoe eerder je begint, hoe meer kans dat jij en je gezin het later goed voor elkaar hebben. Je kunt al vermogen opbouwen met kleine bedragen.

Ik beleg elke maand € 50, zodat mijn dochter de opbrengst straks kan gebruiken voor bijvoorbeeld een studie of bij het kopen van haar eerste huis. Ik dacht dat beleggen niks voor mij was, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. De experts houden het fonds in de gaten, ik heb er weinig omkijken naar.
Saskia, SNS klant, juni 2020

Belangrijke spaardoelen voor later

Hoeveel opzij zetten om je doelen te halen?

Wil je weten hoeveel sparen en beleggen je kan opleveren? Met de SNS Doelplanner weet je het in 1 minuut. Kies je inleg of je doelbedrag en hoeveel risico je bereid bent te lopen. En ontdek hoe je vermogen kunt opbouwen voor later.

SNS Doelplanner

Hoe haal jij genoeg uit je geld?

Hoe haal jij genoeg uit je geld?

Kun je beter sparen, beleggen of je geld in je huis stoppen?
Handig! Automatisch sparen

Handig! Automatisch sparen

Spaar automatisch een vast bedrag per maand of wat er overblijft. Stel het eenvoudig in.