Waarin beleg je met SNS?

Beleg je bij SNS? Dan beleg je in 1 of meer van de 11 duurzame ASN fondsen. Voor een deel beleggen deze fondsen in aandelen van bedrijven. Aan wat voor bedrijven moet je denken als je het hebt over duurzaam beleggen? Maak kennis met een paar bedrijven waarin de ASN Duurzame Mixfondsen beleggen.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Waarin beleggen we

ASN belegt niet zomaar in bedrijven

Bedrijven waarin ASN belegt, moeten voldoen aan het duurzaamheidsbeleid van ASN. Zo worden activiteiten als wapens, kernenergie, fossiele brandstoffen en bont sowieso uitgesloten, evenals bedrijven waarbij er vermoedens van kinderarbeid zijn. Ieder bedrijf dat wel is ‘goedgekeurd’ wordt 1 keer in de 4 jaar gecheckt.

We hebben er een paar bedrijven voor je uitgepikt.

Hennes & Mauritz

De winkelketen Hennes & Mauritz voldoet aan het duurzaamheidsbeleid van ASN. Dit is dankzij het zakendoen volgens ‘the H&M way’, wat betekent dat iedereen die bij en voor H&M werkt zich ethisch, eerlijk en verantwoordelijk opstelt.

Het bestuur van H&M tolereert geen enkele vorm van corruptie. En streeft ernaar om producten te bieden die zijn ontworpen, geproduceerd en vervoerd met respect voor mensenrechten en met zo min mogelijk negatieve impact op het milieu.

H&M vermindert met succes zijn CO2- uitstoot en gaat efficiënt om met energie. H&M heeft een uitgebreid, gedetailleerd dierenwelzijnsbeleid. In dit alles moedigen ze hun leveranciers en andere zakelijke partners aan om hetzelfde te doen.

LG Electronics

LG Electronics is het vlaggenschip van de LG Groep, een van de grootste bedrijven ter wereld. Met wereldwijd 75 dochterondernemingen die televisies, huishoudelijke apparaten en telecommunicatieapparaten ontwerpen en fabriceren.

LG Electronics is goedgekeurd door ASN voor beleggingen. Dit danken zij aan hun beleid om ethisch handelen te bevorderen en corruptie tegen te gaan. Het bedrijf voert actief beleid tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie.

LG Electronics wil de negatieve invloed op het klimaat zo veel mogelijk verminderen. Daarom gaan ze bijvoorbeeld conflictgrondstoffen (zoals smelters) uitbannen.

Natura Holding

Natura Holding is een Braziliaans cosmeticabedrijf. Bekend van merken als The Body Shop en Aesop’s. Natura Holding past prima in het rijtje ‘goedgekeurd voor belegging’. Onder andere omdat alle producten van uitsluitend natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.

Natura heeft gedragsregels: omkoping, fraude en corruptie zijn niet toegestaan. Ze voeren actief beleid tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie.

De partners en leveranciers van Natura zijn gebonden aan de ecologische en sociale standaarden van het bedrijf.

Natura maakt geen gebruik van dierproeven. Het gebruikt geen (fossiele) olie en dierlijke ingrediënten. De palmolie uit de producten komt van een plantage waar slechts 35% is beplant met palmbomen. De rest wordt gebruikt om het ecosysteem in stand te houden.

Philips

Philips is een Nederlands bedrijf dat zich focust op gezondheidstechnologie en persoonlijke gezondheid. Philips heeft onderzoekscentra en productiefaciliteiten in diverse landen in Azië, Europa en Noord-Amerika. Er werken ongeveer 75.000 mensen. Ook Philips staat op de lijst van bedrijven waarin belegd mag worden door ASN.

Philips heeft gedetailleerde gedragsregels voor het personeel en zet zich in voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Ook bij haar leveranciers.

Philips is bezig om te vormen naar een circulair businessmodel. Met efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen, vermindering van het energieverbruik en het gebruik van schadelijke stoffen.

Het bedrijf streeft ernaar om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Philips investeert in de o

Reckitt Benckiser Group

De Britse Reckitt Benckiser Group (RB) is misschien niet zo bekend. Hun merken wel:  Dettol, Durex, Nurofen, Gaviscon, Vanish en Air Wick. Ook dit bedrijf staat op de lijst van bedrijven waarin belegd mag worden door ASN.

RB heeft gedragsregels op het gebied van: belangenverstrengeling, fraude, corruptie, omkoping en arbeidsrechten. RB heeft een uitgebreid beleid over mensenrechten, dat ook geldt voor leveranciers: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.

RB sluit met alle leveranciers contracten af waarin de duurzaamheidseisen staan. Ook moeten ruwe grondstoffen, zoals hout en palmolie, duurzaam geproduceerd zijn. Tot slot voert RB actief milieubeleid op het gebied van energie, CO2-uitstoot, water en afval.

Unilever

Unilever is vooral bekend van Lipton, Knorr, Unox, Dove, Axe, OMO, Andrélon, Blue Band, Ben & Jerry’s en Conimex.

De doelen die Unilever zich stelt zijn:

  • Meer dan een miljard mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren.
  • De milieubelasting van de producten te halveren, onder andere op het gebied van CO2-uitstoot en watergebruik.
  • Alle landbouwgrondstoffen te betrekken uit duurzame landbouw.
  • De levensstandaard van mensen werkzaam in het productieproces te verhogen.

Unilever voert actief beleid over zaken als kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, anti-discriminatie en landrechten.

Allemaal redenen waarom er in dit bedrijf belegd mag worden bij ASN.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de volledige lijst van bedrijven en landen waarin belegd mag worden? Je vindt ’m op de website van ASN

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Benieuwd naar beleggen, maar geen idee waar te beginnen? Bekijk onze tips.
Onze duurzame beleggingsfondsen

Onze duurzame beleggingsfondsen

Ben je benieuwd waarin je kunt beleggen bij SNS? Bekijk de beleggingsfondsen, rendementen en de bijbehorende risico's.