Ondernemers groeien met de SNS Bedrijfshypotheek
Leonie Rojas-Caton (55) kon dankzij de SNS Bedrijfshypotheek het winkelpand kopen dat haar man en zij huurden. Dat voelde als een logische vervolgstap in hun ondernemerschap. “Nu we eigenaar zijn, krijgen we terug wat we erin stoppen.”
Sinds 2016 is Leonie mede-eigenaar van Rojas Zonwering, Montage en Woondecoratie in Nieuw-Vennep. Haar man was toen al 14 jaar eigenaar; zij werkte nog op Schiphol in loondienst. “Die jaren zocht ik meer zekerheid, ook vanwege mijn gezin. Maar daarna weer voor mezelf beginnen, voelde als een bevrijding. Ik kon niet goed tegen de hiërarchie van zo’n groot bedrijf. Het grote voordeel is dat ik nu alleen met mijn man hoef te overleggen en alle mogelijke kansen kan pakken.”
Ze zette in haar eentje de woondecoratie-tak op. Dat was niet altijd makkelijk, maar het zelfstandig kunnen ondernemen voelde goed. “Mijn motto is: De aanhouder wint. Kan ik niet rechtsom, dan ga ik linksom. Of wat ik ook vaak zeg: zo niet, dan toch.” En uiteindelijk met resultaat. De zaken lopen goed. “Als je hard werkt, krijg je dat als ondernemer terug. En het ondernemerschap geeft vrijheid. Ik ben eigenlijk heel creatief, maar door al die jaren in loondienst was ik dat bijna vergeten.”
Eigenaar worden
Ze wilden graag eigenaar worden van het bedrijfspand dat ze sinds 2014 huurden. Die wens werd aangewakkerd omdat ze bezig waren met een grote verbouwing. “Als je het pand huurt en je stopt er zo veel geld en liefde in, dan is het zonde wanneer het niet naar je toekomt.”
Te klein voor een bedrijfshypotheek
Ze ging naar haar eigen bank om te kijken of ze daar een bedrijfshypotheek kon krijgen. “ Weet je wat het antwoord was? ‘Voor ons niet zo interessant, we financieren liever een hypotheek van een miljoen.’ De anderhalve ton waar ik het over had, was dus te min. Ik vond dat zo absurd. Ik zit al vanaf mijn 18e bij die bank!”
Een goede match met SNS
Ze besprak dit voorval met een vriendin die ervaring had met SNS. Zij vermoedde dat SNS haar wél kon helpen en raadde haar aan een afspraak te maken met een adviseur. Dat bleek een wereld van verschil. Het eerste gesprek met financieel adviseur Roy Klop was verhelderend en had vooral een andere insteek dan bij haar eigen bank. “Het was meteen raak. Hij luisterde goed en dacht meteen in mogelijkheden. Hij vroeg open wat hij voor ons kon doen. Eigenlijk ging hij met ons om zoals ik ook met mijn klanten omga.”
Succesvol ondernemen? Groeicoaching!
Als ondernemer zit je waarschijnlijk boordevol met plannen en ambities. Bijvoorbeeld om je bedrijf uit te breiden en je op zoek bent naar een goede financiering daarvoor. Weet dan dat je bij ons altijd welkom bent om je plannen te bespreken met je persoonlijke groeicoach. Die is zelf ook ondernemend, spreekt jouw taal en snapt wat voor jou belangrijk is. Je groeicoach helpt je om van je ambities haalbare doelen te maken.
Kennis- en ervaringstoets
Een verplichte kennis- en ervaringstoets is onderdeel van het aanvragen van een SNS Bedrijfshypotheek. Deze test is bedoeld om te bepalen of je genoeg ervaring hebt met het product of er voldoende van af weet. Dat voelde voor Leonie niet meer dan logisch. “Roy mocht me bij dit product geen advies geven. Ik moest zelf dus de kennis hebben en de risico’s begrijpen. Je gaat voor langere tijd een verplichting aan, dus het lijkt me alleen maar goed dat je je daarin moet verdiepen.”
Lees ook: Stappenplan Bedrijfshypotheek aanvragen
Vakkundig en snel
Het contact met de financieel adviseur verliep vanwege corona vooral over de telefoon. Maar Roy kwam ook een keertje langs, toen ze net klaar waren met de verbouwing. “Leuk, vond ik dat. Praten over geld is natuurlijk altijd serieus, maar er hoeft van mij ook weer niet zo moeilijk over gedaan te worden. Roy wist precies wanneer hij humor kon gebruiken. Het is toch vooral ook leuk dat je een eigen pand kunt kopen, dus zo mag het ook voelen.” Zoals toen ze de kennis- en ervaringstoets goed had afgerond. “Hij stuurde me toen een bericht: ‘Geslaagd!’, met een smiley erbij.” Verder heeft ze hem als snel en vakkundig ervaren. “Als ik zelf niet nog wat dingen had moeten uitzoeken, was het allemaal nóg sneller gegaan.”
Creatief, ook in moeilijke tijden
Het was de eerste keer dat haar man en zij een zakelijke hypotheek afsloten. Maar risicovol voelde het niet. Het voelde meer als een logische volgende stap binnen hun ondernemerschap. “Ik zie de toekomst rooskleurig in. Ik ben een echte ondernemer, dus in moeilijke tijden vind ik ook een oplossing. Neem bijvoorbeeld corona. Wij hebben de laatste lockdown gebruikt om te verbouwen en om de webshop te verbeteren. Daar heb je normaal minder tijd voor. Nu kunnen we deze investeringen omzetten in mooie cijfers.”
Goed bereikbaar
Een verademing vond ze dat SNS zo goed bereikbaar was. “Ik vind het best lastig dat bij sommige banken steeds meer kantoren verdwijnen. Dat gevoel van even binnenlopen, iemand zien, even iets kunnen vragen en een afspraak kunnen maken, dat mis ik echt. Ik snap het, maar zorg er dan voor dat je op een andere manier goed bereikbaar bent. Bij mijn oorspronkelijke bank ging dat helemaal mis. Ik liep gewoon steeds tegen een muur aan. Bij SNS had ik meteen goed, persoonlijk contact met diegene die er vervolgens zelf mee aan de slag ging. Heel laagdrempelig en prettig. Precies zoals het moet.”