De browsers die u gebruikt wordt niet meer actief ondersteund.
Toegang via Windows XP met Internet Explorer 8 of lager wordt per 10 mei 2015 beëindigd.

Kijk hier voor meer informatie.

tekst browser
SNS Bank

Geef je mening

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je een schenking ontvangen, een prijs gewonnen of heb je (maandelijks) geld over? Dan kan tussentijds extra aflossen op je hypotheek voordelig zijn. Maar houd ook rekening met de nadelen van extra aflossen.Aflossen

Extra aflossen op je hypotheek

Wil je je hypotheek verlagen en daarmee je maandlasten? Dan kun je elke maand wat meer aflossen of in één keer een groter bedrag. Verhoog je het bedrag dat je elke maand betaalt? Dan kun je dit altijd weer veranderen. Je regelt het heel eenvoudig. Lees er meer over onder de tab Zo werkt het.

Voordelen

Enkele voordelen van extra aflossen:

  • Je hypotheek wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt als je je huis verkoopt.
  • Je maandlasten dalen. Hoe lager je hypotheek, hoe minder rente je betaalt.
  • Komt je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, boven € 21.330 per persoon in 2015? Dan betaal je daar belasting over. Dit betaal je niet meer als je het geld bijvoorbeeld gebruikt om je hypotheek af te lossen en daardoor minder vermogen hebt dan € 21.330 per persoon in 2015.

Nadelen

Enkele nadelen van extra aflossen:

  • Je hebt een kleinere financiële buffer. Los dan ook nooit af met geld dat je misschien nog nodig hebt.
  • Als je aflost, wordt je hypotheek lager. Ga je verhuizen en levert je huis meer op dan je hypotheek? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Volgens de bijleenregeling moet je de overwaarde op je huis gebruiken voor de koop van je nieuwe huis. Alleen dan kun je de rente over dit deel van je nieuwe hypotheek ook aftrekken.
  • Als je hypotheek lager wordt, betaal je minder rente. Je kunt alleen ook minder rente van je belastbaar inkomen aftrekken. Je hebt dus minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
  • Extra aflossen op je hypotheek met een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarverzekering Eigen Woning kan minder gunstig zijn voor de belasting die je betaalt. Bespreek dit eerst met je adviseur.

Zo werkt het

Extra aflossen aanvragen

Heb je de voor- en nadelen afgewogen en wil je eenmalig of elke maand extra aflossen? Vul dan een van de formulieren hieronder in en stuur het op. Als je aanvraag in orde is, dan hoor je het van ons.

Wanneer aanvragen?

Vraag je de extra aflossing voor de 20e van de maand bij ons aan? Dan gaat het bij de volgende betaling mee. Wil je je hele hypotheek aflossen? Vraag dit dan 30 dagen van tevoren aan. We verwerken de extra aflossing op de 1e van de maand. Geef je bijvoorbeeld op 15 maart door dat je je hele hypotheek wilt aflossen, dan verwerken we dit op 1 mei. Heb je geen SNS Rekening waarvan je je hypotheek betaalt? Dan kan het een paar dagen later zijn.

Aflossen zonder boete

Kijk in je hypotheekvoorwaarden na tot welk bedrag je elk jaar mag aflossen zonder dat je een boete betaalt. Dit bedrag geldt per leningdeel. In Mijn SNS of in het jaaroverzicht van je hypotheek zie je hoeveel leningdelen je hebt en hoe hoog deze zijn.

Een voorbeeld:

Je hebt een hypotheek van € 150.0000. Deze bestaat uit 3 delen:

  1. € 50.000
  2. € 70.000
  3. € 30.000

Als je 20% mag aflossen zonder dat je een boete betaalt, kun je over je verschillende leningdelen dus € 10.000, € 14.000 en € 6.000 aflossen.
Heb je maar 1 leningdeel van bijvoorbeeld € 125.000? Dan mag je elk jaar € 25.000 aflossen.