De browsers die u gebruikt wordt niet meer actief ondersteund.
Toegang via Windows XP met Internet Explorer 8 of lager wordt per 10 mei 2015 beëindigd.

Kijk hier voor meer informatie.

tekst browser
SNS Bank

Geef je mening

Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek iets voor jou? En zo ja, hoe regel je dat dan?Aflossen

Extra aflossen op je hypotheek

Wil je je hypotheekschuld verlagen en daarmee je maandlasten? Dan kun je dat eenvoudig zelf regelen met onderstaande formulieren. Je kunt ervoor kiezen om elke maand wat meer af te lossen of in één keer een groter bedrag. Kies je voor een maandelijkse extra aflossing, dan kun je die altijd wijzigen of stopzetten. Lees er meer over onder de tab Zo werkt het.

Let op: direct extra aflossen bij de eerstvolgende afschrijving van je hypotheek? Vraag dit dan voor de 20e van de maand bij ons aan met het onderstaande formulier. Dit geldt voor de eenmalige en voor de maandelijkse extra aflossing. Je hele hypotheek aflossen? Vraag dit dan 30 dagen van tevoren aan.

We verwerken de extra aflossing op de 1e van de maand. De afschrijving van je rekening kan enkele dagen later zijn.

Formulieren

Voordelen

Enkele voordelen van extra aflossen:

 • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt bij de verkoop van je huis.
 • Je maandlasten dalen. Hoe lager je hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt.
 • Komt je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, boven € 21.330 per persoon in 2015? Dan betaal je vermogensrendementsheffing in box 3. Dit betaal je niet meer als je het geld bijvoorbeeld gebruikt om op je hypotheek af te lossen en daardoor minder vermogen hebt dan € 21.330 per persoon in 2015.

Nadelen

Enkele nadelen van extra aflossen:

 • Je hebt een kleinere financiële buffer. Los dan ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt.
 • Door een extra aflossing verlaag je de eigenwoningschuld waardoor je bij verkoop van je huidige en de aankoop van je nieuwe woning te maken kunt krijgen met de bijleenregeling. De overwaarde op je huis moet je gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.
 • Je betaalt door de extra aflossing niet alleen minder rente, maar je kunt ook minder rente van je belastbaar inkomen aftrekken. Hierdoor betaal je (mogelijk) meer inkomstenbelasting.
 • Extra aflossen op je hypotheek met een Kapitaalverzekering Eigen woning of een Spaarverzekering Eigen Woning kan fiscale gevolgen hebben. Wij raden je aan om de (fiscale) gevolgen met je adviseur te bespreken.

Zo werkt het

Zo werkt eenmalig extra aflossen

 • Wil je extra aflossen? Weeg dan de voor- en nadelen eerst goed af en bepaal of extra aflossen voor jou interessant is. Kijk in je hypotheekvoorwaarden na tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen.
 • Bepaal welk bedrag je extra wilt aflossen.
 • Vul vervolgens het formulier Aanvragen Aflossen hypotheek in en stuur het op naar SNS Bank. Als je aanvraag in orde is, krijg je van ons een bevestiging. Het extra aflosbedrag wordt van je rekening geïncasseerd.

Zo werkt maandelijks extra aflossen

 • Bepaal welk bedrag je maandelijks extra wilt aflossen. Een maandelijkse extra aflossing kun je altijd wijzigen of stopzetten.
 • Vul vervolgens het formulier Maandelijks extra aflossen in en stuur het op naar SNS Bank. Als je aanvraag in orde is, krijg je van ons een bevestiging. Het extra aflosbedrag wordt maandelijks van je rekening geïncasseerd.

Aflossen gaat per leningdeel

Het maximale bedrag dat je boetevrij kunt aflossen geldt per leningdeel. Kijk in Mijn SNS of in het jaaroverzicht van je hypotheek hoeveel leningdelen je hebt en hoe hoog deze zijn.

Een voorbeeld:

Je hebt een hypotheek van € 150.0000. Deze bestaat uit 3 delen:

 1. € 50.000
 2. € 70.000
 3. € 30.000

Met een boetevrij percentage van 20% kun je dus over je verschillende leningdelen € 10.000, € 14.000 en € 6.000 aflossen.