tekst browser
SNS Bank

Geef je mening

Bouwdepot

Een bouwdepot is een bankrekening met het hypotheekbedrag dat je leent voor de verbouwing of bouw van je woning. Uit dit ‘potje’ worden bijvoorbeeld tijdens de (ver)bouw rekeningen van de aannemer betaald. Een SNS Adviseur kan je hier alles over vertellen.


Zo werkt een bouwdepot

Het geld in het bouwdepot wordt niet aan jou uitbetaald, maar rechtstreeks aan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar of de aannemer. Naarmate de bouw of verbouwing vordert, blijft er dus steeds minder geld in het bouwdepot over. Aan het einde is het depot leeg en is tegelijkertijd je huis of verbouwing klaar.

Hoe een geldverstrekker omgaat met een bouwdepot, verschilt. Soms moet je het bedrag vooraf aantonen met een begroting, in andere gevallen volstaat een ruwe schatting.

Rente bouwdepot aftrekbaar

Het geld in een bouwdepot is gedurende twee jaar aftrekbaar. Ontvang je rente over je bouwdepot, dan moet je dat bedrag aftrekken van de hypotheekrente die je aftrekt. Is de (ver)bouw van je woning binnen een half jaar voltooid? Dan mag je de rente gewoon volledig aftrekken. Duurt het langer dan een half jaar? Dan is de rente over het deel van de lening dat nog niet is besteed, niet aftrekbaar.

Wat mag je betalen uit het bouwdepot?

De aankopen die je doet, moeten vastzitten aan de woning en mogen niet verhuisbaar zijn. Zo mag je bijvoorbeeld een kliklaminaatvloer niet betalen uit je bouwdepot en een gelijmde vloer wel. Je mag het geld uit je bouwdepot onder andere ook besteden aan:

  • Sanitair (badkamer en toilet, zoals kranen, bad, douchestang, wasbak etc)
  • Materialen voor de loodgieter of installateur (zoals tegels, purschuim etc)
  • Inhuur van mensen (architect, loodgieter etc)
  • Materialen voor de bouw (hout, plafondplaten, keukeninrichting etc)

Rekeningen betalen uit je bouwdepot

Wil je een rekening van een aannemer of leverancier betalen vanuit je bouwdepot? Geef ons dan de opdracht. Je kunt voorgeschoten bedragen ook naar je eigen rekening laten overmaken.

  • Print het formulier ’Bouwdepotdeclaratie’.
  • Vul alle gegevens in.
  • Onderteken het en stuur het formulier samen met de kopieën van facturen of bonnen naar het adres dat op het formulier staat.
  • Bewaar de originele facturen of bonnen want die kun je nodig hebben voor de garantie.

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies

Maak nu een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Vul het online formulier in, dan bellen we je om een afspraak te maken. 

Service & contact

Online antwoord op je vraag?

Contact


Hypotheekadvies nodig?

Bespreek je wensen met een van onze adviseurs. Een kennismakingsgesprek is gratis!