tekst browser
SNS Bank

Geef je mening

Column Corné van Zeijl

Centen en Sentiment.


11 maart 2011

"Lang leve de pensioenfondsen"


Toen ik met werken begon, kreeg ik een premievrij pensioen. Ik vond het toen niet zo belangrijk. Intussen weet ik wel beter. Het was goud waard. Dat is lang geleden en er is veel veranderd. Ik betaal dus nu ook premie en flink ook. Dit is goed voor het besef, dat niets gratis is. In Nederland betalen werkgevers nog steeds gemiddeld 2/3 van de premie. We boffen in Nederland met zo’n pensioensysteem. En toch zitten de Nederlandse pensioenfondsen in het verdomhoekje. Volgens diverse media doen ze helemaal niets goed. En dat beeld is onterecht.

Verlies pensioenfondsen

Allereerst hoorden we met een hoop lawaai dat pensioenfondsen € 145 miljard hebben verloren. Dat is een krantenkop die zeker de aandacht trekt. Dit verlies zou komen omdat ze teveel in aandelen zaten en de werkgevers een premieverlaging hebben doorgevoerd. Ik zal beide punten bij de hoorns nemen.

Te veel in aandelen?

Ja, achteraf zaten de pensioenfondsen teveel in aandelen. Ik hoor als belegger wel vaker waar je in had moet moeten beleggen. Maar daar kun je niets mee verdienen. ‘Achteraf’ is een koe in de kont kijken. Achteraf hadden de pensioenfondsen nog veel meer in aandelen moeten zitten en alles op het hoogtepunt moeten verkopen en op het dieptepunt moeten terugkopen. Een van de voornaamste reden waarom pensioenfondsen precies het tegenovergestelde doen ligt besloten in de regelgeving. Als aandelen dalen, dalen de reserves en moeten de pensioenfondsen risicovolle beleggingen, zoals aandelen verkopen. Als aandelen stijgen, gaan de reserves omhoog en mogen de pensioen fondsen meer in aandelen beleggen. Ergo ze moeten laag verkopen en mogen hoog kopen. Op deze manier raak je inderdaad een hoop vermogen kwijt.

Overmatige pensioenpotten afromen?

Het tweede punt, dat werkgevers minder zijn gaan bijdragen, klopt helemaal. En terecht. Enige tijd geleden kreeg ik een artikel uit de Trouw van 1992 toegestuurd. Daarin staan de plannen die de Tweede Kamer toen had om de overmatige pensioenpotten af te romen. Ja, u leest het goed. Logisch dat degene die deze bijdrage moeten leveren, wat minder gaat bijdragen. Anders pikt die onbetrouwbare overheid het straks allemaal in. De politiek heeft dus in hoge mate boter op het hoofd. Zo ziet u waar populistische politiek allemaal toe leidt.

Amerikaanse pensioenfondsen

In de Wall Street Journal stond een paar weken geleden juist een oproep aan Amerikaanse pensioenfondsen om juist het Nederlandse voorbeeld te volgen. In de staat van Illinois denken ze dat ze een rendement van 8% maken. En daar verdisconteren ze hun pensioenverplichtingen mee. En zelfs met dit sprookjesrendement komt de dekkingsgraad nog maar op 38%. Met een normale Nederlandse berekening zou hun dekkingsgraad nog eens verder halveren. In Illinois hopen ze een dekkingsgraad van 90% in 2045 (!) te bereiken. Bij de Nederlandsche Bank gaat alle alarmbellen af bij een dekkingsgraad van onder de 105%.


Nee, in Nederland is het zo gek nog niet. Tijd dat de regelgeving wordt aangepast. Maar verder boft u. Dat besef komt waarschijnlijk pas als u uw pensioen ontvangt, net als ik nu pas besef hoeveel een premievrij pensioen eigenlijk waard was.


 

Service & contact

Online antwoord op je vraag?

Contact