tekst browser
SNS Bank

Geef je mening

Column Corné van Zeijl

Centen en Sentiment.


12 augustus 2008

"De kredietcrisis de tweede ronde"


De kredietcrisis de tweede ronde

De kredietcrisis begint langzaam van de voorpagina´s te verdwijnen. Op zich logisch het nieuws is er wel een beetje vanaf. Dan moet bank X weer zoveel miljard afschrijven en bank Y zoveel miljard bij haar beleggers ophalen. Momenteel hebben banken wereldwijd $ 492 miljard aan slechte leningen afgeschreven. De klappen zijn vooral in de USA en in Europa gevallen.

Na de hypotheken zullen er ongetwijfeld nieuwe problemen ontstaan met leningen voor auto´s en credit card leningen, maar ik verwacht niet dat daardoor niet veel meer banken in problemen komen.
We gaan nu de volgende fase van de kredietcrisis in. Wat we nu gaan zien zijn de effecten op de echte economie. Banken worden steeds terughoudender met het uitlenen van geld. Ze vragen meer rente en meer zekerheid. Dat effect zien we dat het sterkste terug in de landen waar het overmatige krediet het rijkelijkst gevloeid. Dat is als eerste natuurlijk de Verenigde Staten. Maar ook landen als Groot Britannie, Spanje en Ierland krijgen daar last van. In al deze landen was er een bom in de huizenmarkt. Daar zullen de klappen ook het grootst zijn. Ook bedrijven hebben daar mee te maken. De laatste tijd zie je veel minder overnames. Dat komt omdat de overnemende partijen veel minder makkelijk aan het geld kunnen komen. Duidelijke voorbeelden zijn Unilever en Reed Elsevier, die delen van hun bedrijf verkopen aan durfinvesteerders, maar wel zelf een krediet aan deze durfinvesteerders moeten geven. Of dat verstandig kun je afvragen, maar heeft geeft de kredietsituatie van nu weer.

Wereldwijd kan het effect op de achterkant van een sigarendoos worden uitgerekend. Rekent u even mee? De banken hebben $ 492 miljard aan kapitaal zien verdampen. Aan de andere kant van de balans hebben ze $ 360 miljard bij beleggers opgehaald. Dat betekent dat ze ongeveer $ 130 miljard minder kapitaal hebben. Een bank kan ongeveer 10 maal zijn kapitaal uitlenen. Dat betekent dat er in de komende jaren een krediet krimp van $ 1300 miljard zal zijn. Om niet verdrinken in de grote bedragen, dat is een kleine 8% van de Amerikaanse en de Europese economie. Ter vergelijking, de economische groei in deze gebieden was in 2007 5%. Nu zijn er genoeg mitsen en maren, maar die passen niet op het sigarendoosje en doen niets af aan de basisprincipe. Minder krediet betekent minder economische groei. Misschien aardig om eens om u heen te vragen. Hoe makkelijk kunnen ondernemers die willen investeren of consumenten die een huis willen kopen aan krediet komen. Ik ben bang dat dat een stuk moeilijker is dan een jaar geleden.


 

Service & contact

Online antwoord op je vraag?

Contact